csökken a populáció

2018.05.07. 09:00

Keresztes viperát fogtak be Somogyban

Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 évben a keresztes vipera állomány Magyarországon töredékére csökkent, Somogyban újabb vízfolyás mentén fogtak be példányt. A Magyar Madártani Egyesület hüllő szakosztálya és a Dráva Szövetség a Baláta-tó és Kaszó környékén valamint Boronkán vizsgálta a populációt.

Stanics Adrienn

Évek óta folyik a magyar keresztes vipera állomány felmérése. Az adatokból jól látszik, hogy az utóbbi évtizedekben töredékére csökkent a populáció. Már csak három helyen, a Zempléni hegységben, a Szatmár hegyháton és Somogyban fordulnak elő példányok.

– A keresztes viperák főleg a vizes, lápos élőhelyeket kedvelik – mondta el érdeklődésünkre Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke. – Az erdőszéli bokorsávokban, a farakásokon vagy a tavak gátjain gyakran napoznak. A teleket üregekben, faodvakban töltik, ahol gyakran más kígyó- és gyíkfajokkal is megosztják téli rejtekhelyüket. Az átlagosan fél méter hosszú kígyó alapszíne igen változatos fehéres, ezüst vagy világosszürke, de rézszínű vagy fekete is lehet. A fején látható X alakú vagy ahhoz hasonló minta, illetve a szemétől a nyakáig futó sötét csík a jellegzetessége. Ami még érdekes, hogy a keresztes vipera álelevenszülő: utódai a testében fejlődnek. Ezt követően lágy, átlátszó burokban jönnek világra. A felnőttektől csak méretükben különböző, 18 centiméteres kicsinyek száma 6-14 is lehet.

Keresztes viperából az idén is több példányt fogtak be és jelöltek meg. Kilencet Kaszóban, a Baláta-tó környékén és egyet Boronkán, egy új élőhelyen. Ez arra enged következtetni Toldi Miklós szerint, hogy ahogy az élőhelyek megváltoznak, benövi a lápot a növényzet vagy túl magasra nőnek a fák, a keresztes vipera odébb áll és megfelelő környezetet keres magának. – GPS-el is bemérjük a befogásokat és miután megmértük a kígyókat, mintát vettünk belőlük, elengedjük a befogás helyszínén – árulta el Toldi Miklós.

A keresztes vipera nem támad

Mivel a keresztes vipera rejtőzködő életmódot folytat, csak ritkán találkozhat vele a turista, esetleg az erdőkben egy-egy farakás alatt. – Ha meghallja a lépés zörgését, inkább odébb kúszik, csak akkor támad, ha bántani akarják – emelte ki Toldi Miklós. – A keresztes vipera mérgének egyébként viszonylag alacsony a toxicitása. De ha valakit megmar, akkor mentőt kell hívni, és megfelelő ellenszérummal kell ellátni a beteget. Nem kell félni a viperától, mert ha nem háborgatjuk, ő sem bánt.

Toldi Miklós szerint, bár a hüllőket sokan nem kedvelik, sok babona és hiedelem fűződik hozzájuk, mégis fontos védenünk és megőrizni ezt a kicsiny somogyi keresztesvipera populációt. Az állat védett, eszmei értéke 250 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában