élmények személyre szabva

2018.05.14. 09:00

A gyerekeknek élmény, a szülőknek megoldás a nyári tábor

A nyári szünet a gyerekeknek a felszabadult pihenés időszaka, a szülőknek azonban nem minden esetben felhőtlen a nyár. Hiszen sokan vannak, akik nem tudják megoldani a gyerekek nyári felügyeletét. Többeknek a nyári tábor jelenti a megoldást.

Koszorus Rita

Aki teheti szabadságot vesz ki, amennyit csak tud, hogy otthon lehessen a szünidőben gyermekével. Megint mások a nagyszülőkre bízzák a gyermekfelügyelet kérdését, ám vannak olyanok, ahol ez nem opció. Nekik nyújtanak lehetőséget a nyári táborok, amelyekből bőségesen válogathatnak Somogy megyében. Érdeklődésnek megfelelő tematikájút választhatnak, a Compass Egyesület táborában például idegen nyelveket tanulhatnak a gyerekek. – A nemzetközi interkulturális táborunk országosan is egyedülálló – mondta Eglyné Katona Andrea, az egyesület elnöke. – Sport és művészeti foglalkozásokon észrevétlenül tanulnak a résztvevők.

A tábor hivatalos nyelve az angol, de részt vesznek holland, lett, litván, észt, spanyol és török fiatalok is. Az idegen nyelveket a gyakorlatban is kipróbálhatják a táborozók, s egy tanúsítványt kapnak a program végén, amelyet később munkavállalásnál vagy továbbtanulás során hasznosíthatnak. A nyári táborba már hatéves kortól lehet jelentkezni egészen középiskolás korig.

Azok a gyerekek, akiket a természet közelségéért rajongnak találták ki a Somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ természetismereti táborát. A jelentkezők madárgyűrűzésen, lombkorona túrán és vadlesen is részt vehetnek az öt napos tábor során.

– A mai rohanó világban, amikor kapcsolatainkat virtuálisan építjük, szükség van egy helyre, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a természet kincseivel és egymással – mondta Mocz Erika, az erdei iskolát működtető Mocz Magánerdészet ügyvezetője. – A nyári táborban a gyerekek játékos természetjárás során komplex ismereteket szerezhetnek a természetről és az abban zajló folyamatokról az ott lakó állatokról, az erdei csodákról.

Szennában dudaiskolába várják a szünidőben a fiatalokat, ahol Somogyország hagyományos népi hangszerein tanulnak meg zenélni. De kézműves foglalkozások is színesítik a programot és persze táncház is lesz.

A Meistro Lovasudvarban az idén is meghirdették a nyári lovas tábort, ahova hetes turnusba, de akár napokra is érkezhetnek a gyerekek. – Kipróbálhatják a lovaglást, betekinthetnek a tábor mindennapjaiba – mondta Meiszterics László tulajdonos. – A legfőbb büszkeségünk, hogy nálunk az elmúlt tíz évben semmilyen baleset nem volt, a lovaink nagyon kiegyensúlyozottak. Aki turnusban érkezik annak az utolsó napon, vagyis pénteken van egy bemutató, itt a szülők megtekinthetik, mit sajátítottak gyerekeik el az egy hét során.

A táborozók tereplovagláson vesznek részt, aki kezdő vagy haladó az kísérővel megy, aki azonban már gyakorlott azok önállóan mehetnek. Meiszterics László elmondta: ez mindig óriási élmény a gyerekeknek.

A nagy forróságban vonzó lehetőség az úszónapközi, amelyre már négyéves kortól lehet jelentkezni. – Minden korosztálynak ajánlom négy éves kortól 13-14-ig – mondta el a tábort vezető Kovács Attila. – És azoknak a szülőknek is javaslom, akik a nyár folyamán egy megbízható helyen szeretnék tudni a gyerekeiket és a hőséget figyelembe véve víz melletti elfoglaltságot azoknak az úszónapközi a megfelelő választás.

Hét turnus lesz a nyár folyamán, napközis jelleggel reggel nyolc órától négy óráig. A fiatalok az egész napot vízközelben tölthetik, hiszen van úszásoktatás, szárazföldi vetélkedők és a hét egy napján a Katica Tanyára kirándulnak az úszónapközi résztvevői.

Élmények vízen és szárazon

Érdemes megnézni a kajak-kenu tábor kínálatát is. – Nyolc éves kortól gyakorlatilag bárki jöhet, akinek van egy alapvető vízbiztonsága – mondta el a tábort vezető Somogyi Péter. – A tábor elején ellenőrizzük, hogy tudnak-e úszni a gyerekek mentőmellényben.

A tábor a Desedánál lesz, ahol mindennap a vízen edzenek a gyerekek, s az úszást is gyakorolják. – Táborunk napközis, tehát a szülők reggel munkába menet be tudják adni a gyerekeket és a munka végeztével értük jöhetnek.

Hogy milyen is a kajak-kenu oktatás a hétköznapokon is megtekinthetik a szülők, hiszen a szervezők ilyenkor is a Desedánál edzenek. A kajak-kenu tábor programja, hogy szerdánként a Katica Tanyára kirándulnak a gyerekek. Itt saját tábort is szerveznek, ugyancsak napközis jelleggel. – Heti turnusokban fogadjuk a jelentkezőket – tudtuk meg Handó János, tulajdonostól. – A résztvevőkért busz hozza Kaposvárról, aztán az egész napot itt töltik az élményközpontban.

A foglalkozások között szerepel kézműveskedés, hagyományőrző tevékenységek, de használhatják a vizes attrakciót és lovagolni, a kötélpályát kipróbálni is lehet. – A táborzárás napján, pénteken a gyerekek langallót sütnek, amellyel megvendégeljük a szülőket – tette hozzá Handó János. – Mivel nálunk kiemelten fontos a környezettudatosság, ezért két délutánt -e téma köré szervezünk.

A gyerekek megtanulják, mi a különbség szemét és hulladék között. Illetve azt is, hogyan kell helyesen szelektálni a hulladékot, s miként termelhetnek kevesebb szemetet tudatos vásárlással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában