legenda

2018.05.31. 17:30

Egykor a legkisebb faluban is tudták, ki az a Magyar Zoltán

A Nemzet Sportolója címmel tüntették ki, a Halhatatlanok Klubjának tagja, két olimpiai aranyérmet tudhat magáénak Magyar Zoltán, s nevéhez fűződik az orsó, a szökkenő-vándor és a róla nevezték el a Magyar-vándort is.

Koszorus Rita

 

Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász. A Nemzet Sportolója 1976-os és 1980-as aranyérmén kívül számos sportsiker birtokosa. Visszatekintve sportolói pályájára nehezen tud szelektálni a feledhetetlen emlékek között.

– A legszívesebben természetesen sportsikerekre emlékszem vissza – mondta Magyar Zoltán. – Ezek között nem igazán tudok válogatni. Mindkét olimpiai győzelem másért kedves: az egyik azért, mert az volt az első, a másik pedig azért, mert a sportoló pályám befejezésekor nyertem.

Magyar Zoltán elmondta: akkoriban más volt sportolni, s más volt győzni is egy versenyen. – Az olimpia után hatalmas szeretetet kaptak a magyar olimpikonok – idézte fel a szívet melengető emlékeket Magyar Zoltán. – Akkoriban még nem volt akkora informatikai nyomás a gyerekeken, mint manapság. Annak idején a bajnok, tényleg bajnok volt. Ha elmentem egy nagyon kicsi faluba, még a Manci néni is ismerte a nevem. Tehát a sport mindenképpen egy nagyon fontos, nemzet összekovácsoló dolog is volt.

Az olimpiai aranyat megnyerni pedig leírhatatlan élmény volt, tudtuk meg a kétszeres olimpiai bajnok tornásztól. – Azért előtte mindannyian féltünk, hogy nem fog sikerülni – mondta nevetve Magyar Zoltán. – Aztán, amikor megkaptam az aranyat, az inkább volt nagy megkönnyebbülés, mint öröm. Csak két nappal később érett be gyümölcse, akkor már önfeledten tudtam örülni ennek.

Magyar Zoltán a Somogyi Hírlapnak elmondta: ha lehetősége van fiatalokkal találkozni, sportra és a mozgás szeretetére igyekszik ösztönözni őket. S szerencsére manapság nagyon népszerű az ő sportága. – Az egyik legnépszerűbb az olimpiai sportágak közül – tette hozzá. – Nagyon sok ország űzi és emiatt nagy a verseny. Amikor még én tornáztam, akkor a Szovjetúnió és Japán között dőlt el a verseny, és csak egy-két másik nemzet férkőzött a győztesek közelébe. Ma nincs olyan nemzet, aki három éremnél többet tudna szerezni.

Ennek ellenére építeni kell a jövő tornásznemzedékét is, tette hozzá. – Most kezdjük a munkát, egyelőre igyekszünk lefektetni az alapokat – fogalmazott Magyar Zoltán. – Az utóbbi években egy tornász neve került be igazán a köztudatba, Berki Krisztiáné. A lányok most kezdtek szépen feljönni, hiszen tavaly már az Európa-bajnokságon ezüst és bronzérmet szereztek. Jelenleg magas a gyereklétszám, lényegében megháromszorozódott, tehát nagy az érdeklődés a torna iránt. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez olyan, mint a horgászat: az aranyhalat kell kifogni. Tehát azt kell megtalálni, aki olyan tehetséges, hogy a világba oda tud kerülni a legjobb nyolc közé. Ezeket keressük és minden segítséget megadunk ahhoz, hogy ezek a tálentumok kikerüljenek.

Magyar Zoltán maga sem hagyott fel a mozgással, igaz manapság már nem a lovon leng. De hetente többször is túracipőt húz és kilométereket gyalogol, így tartva jó kondícióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában