biztonság

2018.05.29. 18:30

Stabil önkormányzatok kellenek egy jól működő országhoz

Tizenhárom pontban fogalmazták meg kéréseiket Pintér Sándor belügyminiszer felé a megyei jogú városok vezetői. Szita Károly polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke és Cser-Palkovics András társelnök, Székesfehérvár polgármestere kedden délután tartott megbeszélést Pintér Sándorral Budapesten. Szóba került a közbiztonság további növelése, a migrációs válság kezelése és az önkormányzatok jogkörei is.

Góz Lilla

– Ez egy sorozatnak az első állomása volt, valamennyi miniszterrel találkozót kezdeményeztünk egyrészt azért, hogy beszéljünk az előttünk álló feladatokról, másrészt pedig, hogy a segítségünket ajánljuk fel ahhoz a munkához, amit folytatnak – mondta el Szita Károly.

– A mi szempontunkból a legfontosabb miniszterrel, Pintér Sándor miniszter úrral kezdtük a sort, hiszen az ő felügyelete alatt működnek az önkormányzatok – tette hozzá Szita Károly. – A megbeszélésünk első fele a biztonságról szólt, hiszen ma a magyar nagyvárosokban az évszázad legnagyobb beruházási programja, a Modern Városok Program zajlik, amelyet csak biztonságban lehet folytatni, és ez a biztonság szerencsére megvan a településeken. Erre jó példa az a felmérés, amely szerint három éve a lakosság 69 százaléka mondta azt, hogy nyugodtan mer sétálni az utcákon, parkokban, míg ez a szám tavaly év végére 79 százalékra nőtt. A célunk az, hogy ez a szám 90 százalékra vagy a fölé emelkedjen.

– Valamennyi nagyvárostól megkérdeztük, hogy az elkövetkező években mit tartanak fontosnak, mi az, amit törvénybe kellene iktatni, vagy amit másképpen kellene csinálni – jegyezte meg Szita Károly. – Ezeket a tennivalókat 13 pontban foglaltuk össze. Fontos elem az önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszerének finomhangolása, hiszen a fő irány jó, az elmúlt három év igazolta, hogy sokkal stabilabban és kiegyensúlyozottabban tudnak működni az önkormányzatok, mint azt megelőzően. Már év elején, a költségvetés elfogadásakor tudhatjuk, hogy mire számíthatunk, s ha az állam kioszt egy feladatot az önkormányzatoknak, akkor pénzt is ad hozzá. Ennek a feladatfinanszírozási rendszernek a módosítása várható a következő években, kisebb átcsoportosításokkal és kiegészítésekkel. Azt javasoltuk, hogy többek között a településüzemeltetés is legyen bent a rendszerben .

– Másik fontos téma, hogy olyan okos megoldásokat találjunk ki, amelyek a települések életét megkönnyítik, komfortosabbá teszik, ugyanakkor egységesítsük is ezeket a rendszereket az országban – tette hozzá Szita Károly. – Például ne kelljen körözni az utcákban parkolóhelyet keresve, hiszen már léteznek okosparkolók, amelyek esetében az okostelefonunkon már előre láthatjuk az üres parkolóhelyeket. A közbiztonság növelése érdekében olyan kamerarendszereket érdemes telepíteni, amelyeket a rendőrök is tudnak használni. Kértük annak a lehetőségét is, hogy még szigorúbban tudjunk fellépni azok ellen, akik megzavarják a köznyugalmat. Ilyen lehet az is, amikor például egy lakótelepi kocsma 10 óráig lehet nyitva, de még éjfélkor is hangoskodnak és zavarják a környéken élőket. Azt szeretnénk, ha a jelenleginél jóval hatékonyabb lehetőségünk lenne arra, hogy szüneteltetni tudjuk a tevékenységét, vagy akár be is zárathassuk .

– Természetesen a biztonság kapcsán a migráció kérdését sem kerülhettük meg, hiszen olvassuk és halljuk a híreket, mely szerint a bevándorlás tovább erősödik a hazánkat is érintő útvonalakon – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kaposvár polgármestere. – Köszönetet mondtunk rendőreinknek, katonáinknak és kértük a miniszter urat, hogy továbbra is tegyenek meg mindent az illegális bevándorlás ellen. Természetesen ehhez is felajánlottuk a segítségünket. A megyei jogú városokban több mint kétmillióan élnek, az ő nevükben is nyugodtan mondhattuk azt, hogy támogatjuk az illegális bevándorlás megállításához szükséges alkotmánymódosítást, és minden olyan új törvényt is, amely azt az eredményt hozza, hogy továbbra is biztonságban élhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában