videó

2018.05.10. 14:15

Szajkót ment családjával a népszerű kaposvári színész

Egy kismadár életéért küzd Sarkadi Kiss János, a népszerű kaposvári színész és családja. Négy kóbor macska mancsai közül sikerült kimenteniük a repülni tanuló szajkót.

Turbéki Bernadett

– Észrevettük, hogy a csőre kicsit megsérült. Azonnal befogtuk és telefonálgatni kezdtünk olyan ismerősöknek, akikről úgy véltük, hogy kaphatunk tanácsokat – mondta a színművész. – A tanácsok ellenére a tetőre nem mertük feltenni a fiókát a lesben álló macskák miatt, ezért a gyerekek kerti trambulinját választottuk a kismadár ideiglenes óvóhelyéül. Ott szemmel láthatólag jól érzi magát. Próbálkozik a repüléssel és biztonságban is van. A szülei meglátogatják, etetik és bátorítják a repülésre. Mi is adtunk neki enni. Szedtem neki földigilisztákat, csipesszel adtunk neki magokat, almaszeleteket. Bernát fiam még lekváros kenyérrel is megkínálta volna, de erről lebeszéltük – mondta a madármentő színész. Hozzátette: gyermekei madárbarát óvodába járnak, és kertjükben is van négy madáretető. Vannak cinkéik és egy gerlepár is lakik a japán cseresznyefájukon.

– A gyerekek Morzsának nevezték el a madarat, de én csak Rambo-nak hívom, mert négy macskával megküzdött – mondta Sarkadi Kiss János, aki bízik benne, hogy a kismadár óvó szárnyaik alatt hamarosan megtanul repülni.

Miért Mátyásmadár a szajkó?

A mátyásmadarat elnevezése alapján sokan Mátyás király kedvenc madarának gondolják, ám elnevezése ennél prózaibb. Amikor idegen tér be az erdőbe, hangos „mátyás, mátyás” kiáltással riasztja a környezetét. Nagyon jó hangutánzó madár. Hallottak már szajkót ugatni, szekrényajtóként nyikorogni, de utánozza a láncfűrész hangját is. Kiskorában befogva rövidebb dalokra is megtanítható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában