smart city

2018.06.19. 18:55

Az ITM támogatja a megyei jogú városok fejlesztéseit

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatja a megyei jogú városok fejlesztéseit, projektjeik folytatása érdekében mindig nyitott az egyeztetésekre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten.

MTI

Palkovics László a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) képviselőivel tartott egyeztetést kedden Budapesten. – Az ITM tevékenysége számos ponton kapcsolódik a városokhoz, ezért – a kormányzati ciklus elején – indokolt áttekinteni a legfontosabb teendőket – hangsúlyozta a miniszter.

Az együttműködés területei közül kiemelte a közintézmények energetikai fejlesztéseinek felgyorsítását, valamint a tömegközlekedés átalakítását egységes irányítású, a mostaninál hatékonyabb, utasbarát rendszerré. A minisztérium a smart city (okos város) fejlesztések terén is segítheti az egyetemeket és szakképző központokat működtető önkormányzatokat.

– A következő évek közös feladatait áttekintve biztosították egymást a támogatásukról, a városvezetők egyes projektek felgyorsítását kérték a minisztertől – közölte Szita Károly kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke. Szerinte a kétmillió embernek otthont adó 23 megyei jogú város működésének minden területe kapcsolódik az innovációs tárcához.

– A 3500 milliárd forint értékű Modern városok program az évszázad legnagyobb fejlesztéseként nemcsak a településeket, hanem az agglomerációk fejlődését is támogatja – emelte ki Szita Károly. – Közintézmények épülnek és korszerűsödnek, ipari parkok és sportlétesítmények jönnek létre, energetikai beruházások indulnak gyorsforgalmi utak és autópályák épülnek, valamint közszolgáltatások korszerűsödnek a következő években.

Szita Károly sürgette a hulladékgazdálkodás fejlesztését és hozzátette, hogy a megyei jogú városokban a környéken lakók közül is sokan vállalnak munkát, így a tömegközlekedés fejlesztése túlmutat a helyben lakók érdekein.

Ezek is érdekelhetik