családtámogatás

2018.06.01. 09:00

Egyre több gyermek születik Somogyban – csökken a népességfogyás

Ezerhétszáz ember mínusz tavalyelőtt Somogyban: egyre kevesebben élünk a megyében a legfrissebb adatok szerint. Bár a népességfogyás érezhetően csökkent.

Kovács Gábor

Mintegy ezerhétszáz emberrel voltunk kevesebben Somogyban egy tavalyelőtti statisztika szerint, s ez az adat már csökkenő tendenciát mutat. 2015-ben volt a megyében az elmúlt hét év alatt a legmagasabb a népességfogyás mértéke, akkor 2048-cal lettünk kevesebben. Összességében ezzel megyénk az ország erősebben fogyatkozó régióihoz tartozik egy a napokban publikált felmérés szerint. Ám mégsem nálunk a legrosszabb a helyzet, hanem Dél-Alföldön, például Békés megyében.

A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es népmozgalmi adataiból kitűnik, hogy ezer lakosra vetítve a legtöbb megyében 4 és 7 ezrelék körüli természetes népességfogyás volt a jellemző, de még a legrosszabb esetben sem haladta meg ez a szám a 7 ezreléket. Somogyban 5,7 és 7 ezrelék közötti a népességfogyás mértéke, hasonlóan Vas, Zala, Tolna, Baranya és Nógrád megyéhez. Ezzel nem állunk rosszabbul, mint a dél-dunántúli régió többi megyéje.

Az általunk feltett kérdésekre a KSH részletes, járásokra lebontott statisztikával válaszolt, amelyből megállapítható a megyénket érintő természetes népességfogyás mértéke. Ezt az élve születések és a halálozások számának összevetéséből állapítják meg a szakemberek, tehát nem tartalmazza azokat, akik elhagyják a megyét, mert az országon belül máshová, például a fővárosba, vagy külföldre költöznek.

Az adatok 2012-től tekintik át a népességszám alakulását megyénkben. Somogyban a születések száma évente 2500 körül alakul, míg a halálozásszám a 4500 körül ingadozik. 2016-ban a halálozások száma mintegy 150-nel lett kevesebb, mint 2012-ben. Az viszont elmondható, hogy emelkedik a születések száma: a 2012-es évhez képest mintegy 200-zal több újszülött látta meg a napvilágot 2016-ban megyénkben. Ez jelentkezik a természetes fogyás mértékében, mert míg 2012-ben 1975 emberrel lettünk kevesebben a megyénkben, 2016-ban már csak 1700-zal.

Ha járásokra lebontva vizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy a kaposvári járásban évente mintegy 600 emberrel csökken a lakosságszám. A legkedvezőbb a tabi járás helyzete, ott 2016-ban csak 91 emberrel fogyatkozott a lakosság, de ott kevesebben is születnek.

A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a családok támogatására, hogy minél több gyermek szülessen, és ezzel csökkenthető legyen a népességfogyás. Kérésünkre a Somogy Megyei Kormányhivatal csokorba gyűjtötte, hogyan alakult azoknak a száma, akik megyénkben igénybe vették a legfontosabb családtámogatási kedvezményeket.

A családok otthonteremtési kedvezményét 2015-ben még csak 96-an, 2016-ban 583-an, míg 2017-ben már 670-en igényelték és kapták meg, az idén május közepéig 249-en. Az idén januártól a három-vagy több gyermekes családok jelzálog-hitel tartozásainak csökkentéséről szóló törvény értelmében a megyében 26 család kérelmezte, hogy csökkentsék az adósságát, és csupán három kérelmezőt utasítottak el, négy elbírálás még folyamatban van.

A kormányhivatal megállapítása szerint a GYED extra kedvező lehetőségei miatt évről évre emelkedik a GYED-et igénybe vevők száma. Míg 2015-ben 1370-en voltak, 2016-ban 1500-an, addig 2017-ben már 1660-an vették igénybe a GYED-et Somogyban. Érdekesség, hogy 2015-ben 117-en keresőtevékenység mellett kapták meg, és ez a szám 2017-re 378-ra nőtt. Évente 12-14-en hallgatói GYED-re jogosultak, míg az apai GYED-et igénylők száma 23-ról 172-re (!) növekedett. 2017 decemberében összesen 51 ezer 249 gyermek után részesültek a megyében családi pótlékban.

Megduplázódott a családtámogatás

2010-ben a családok támogatásul mintegy ezermilliárd forintot kaptak, ez az összeg az idei évre megduplázódott – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napokban. A mostani ciklusban a családtámogatási rendszert helyezik fókuszba, mert a kormány szeretné tovább bővíteni, újabb elemekkel kiegészíteni a családok támogatását, ezért akciótervet dolgoznak ki, amely további segítséget nyújthat. A tervet a magyar családokkal együttműködésben alakítják ki, ezért lesz fontos a nemzeti konzultáció, amelynek fő célja, hogy bevonják az érintetteket a párbeszédbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában