gépek pihenője

2018.06.19. 11:30

Évtizedes traktorkülönlegességeket gyűjt a boglári férfi

Dédapáink egykori traktorait gyűjtötte össze Molnár Balázs a Magyar Dutra Múzeumba. A balatonboglári vállalkozó 21 hazai gyártású Dutra traktort és egy Hoffert mutat be Balaton-parti magángyűjteményében.

Koszorus Rita [email protected]

A legszembetűnőbb a D4K A típusú, csillogó, piros old-timer traktor. – Ez egy igazi sikertermék volt – mondta büszkén az erőgép tulajdonosa. – Olyannyira jól sikerült modell, hogy még külföldre is exportálták. Magyarországon 29 maradt belőle, az egyik itt van nálam. Ez azért különleges, mert az első az old-timer Dutrák között.

Rossz állapotban került a traktor Molnár Balázshoz, de 9 hónapig tartó munka után mintha csak új lenne. Eredetileg fülkés változat volt, de az megsérült és a tulajdonos úgy döntött, klasszikus kivitelre alakítja át.

A gyűjtemény másik érdekessége a Dutra UB-28, amely egy sorközművelő traktor volt. – Annak idején a hasa alatt hordozta az eszközt és a háta mögött a műtrágya granulátumot – magyarázta a nem mindennapi kinézetű gép múltját Molnár Balázs. – Találtam egy első hídmaradványt, amit fel kellett újítani és azt hoztuk helyre az eredeti állapotába. Ennek ma nincsen párja.

Másik érdekesség a balatonboglári gyűjteményben egy 1911-ből származó malommotor. A gépmatuzsálem valaha Budapest környékén dolgozott egy malomban. Sokáig egy raktárban pihent darabokban, míg nem Molnár Balázs megvásárolta és el nem kezdte helyreállítani, ma már üzemképes.

A balatonboglári gyűjtő minden szabadidejét a gépeknek szenteli, amint teheti, nekilát egy-egy újabb több évtizedes szerkezet helyreállításának. Molnár Balázs fontosnak tartja, hogy a magyar technikatörténet még fennmaradt emlékeit összegyűjtse és megőrizze az utókornak. Hiszen a nála összegyűjtött gépek egytől-egyig magyar gyártmányúak, amelyeket egykor naponta beindítottak. Sőt olyan gép is áll a Magyar Dutra Múzeum udvarán, amelyet tulajdonosa ma is rendszeresen használ munkája során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában