Helyi közélet

2018.06.22. 19:42

Kerekesszékben, bekötött szemmel élték át, milyen sérültnek lenni

Esélyegyenlőségi napok keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők a fogyatékkal élők világával Marcaliban.

Vigmond Erika

A program ötletgazdája és egyik főszervezője, Papp Tünde, a Vakok és Gyengénlátók marcali csoportjának vezetője arról beszélt: a cél, hogy a gyerekek, fiatalok megismerhessék a fogyatékkal élők világát, szembesüljenek azokkal a nehézségekkel, melyekkel nem egészséges embertársaik életük során találkoznak, és egyben tapasztalják meg, hogyan tudnak a mindennapi életben boldogulni. A szemléletformáló programokon csaknem ötszáz iskolás vett részt.

A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete közreműködésével a látássérültségből adódó nehézségeket tapasztalhatták meg az érdeklődők. Különböző feladatokat lehetett megoldani – látás hiányában – más érzékszervekre hagyatkozva. Illatokat, tárgyakat kellett felismerniük, de kipróbálhatták a Braille-írást, és a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola közreműködésével betekintést nyerhettek a vakvezető kutyák munkájába.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Somogy Megyei Szervezete által rendezett programon a marcali fiatalok többek között a jelnyelvi kommunikáció alapjait is megismerhették, s elleshettek egy-két szót, kifejezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában