táska

2018.06.11. 15:02

Óriási termálvízkincs rejtőzik Somogy alatt

Óriási termálvízkincs rejtőzik Somogy alatt, most egy újabb településen élnek a természet adta lehetőséggel. Táskán termálvízre alapozott kertészetet hoznak létre pályázati forrásból.

Góz Lilla

– Az engedélyekre várunk és azonnal megkezdjük a fúrásokat – mondta el Gadányi István. Táska polgármestere hozzátette: uniós forrásból a termál fejlesztési program keretében nyert forrást a somogyi település. A beruházás költségei meghaladják a másfél milliárd forintot: két meleg vizes és két hideg vizes kutat fúrnak és erre épülne egy négy hektáros üvegház, amelyben zöldségtermesztés folyna benne, főként paradicsom.

– 1980-as években egy országos program keretében öt kutat fúrtak a település külterületén és mindegyikben 80 fokot meghaladó termálvizet találtak. Azóta tudjuk, hogy termálvíz van a község alatt és szeretnénk ezt a lehetőséget kihasználni. Nem beszélve arról, hogy legalább ötven munkahelyet tudnánk helyben teremteni – tette hozzá Gadányi István.

A településtől pár kilométerre fekszik Buzsák, ahol kincsként tekintenek termálvizükre. A berek területén végzett olajkutató fúrások nyomán a Csisztapusztához közeli részen 1956-ban 42 °C hőmérsékletű, ásványi anyagokban gazdag meleg vizet találtak. Az ásványi anyagokban gazdag csisztai víz hidrokarbonátos, kénes gyógyvíz és nagy mennyiségű szénsavat is tartalmaz. Kedvező összetétele alkalmassá teszi mozgásszervi és reumatikus betegségek, nőgyógyászati, bél és gyomorpanaszok kezelésére. Ma már öt töltő-ürítő rendszerű medence várja a vendégeket.

– Azt tapasztaljuk, egyre többen látogatnak el télen is Csisztapusztára, a külföldi, főként német turisták mellett sok magyar család is érkezik hozzánk. Szeretnénk, ha a balatoni szezon nem érne véget augusztus végén, hanem minél többen felfedeznék a téli Balaton és vonzáskörzetének turisztikai attrakcióit, ezért is nyitva vagyunk egész évben – mondta el Kara Lajos polgármester.

A fürdő közvetlen közelében pedig egy magánvállalkozó egy öt csillagos gyógyászati centrum kialakításán dolgozik, amelyben műtétek utáni gyógykezeléseket lehetne igénybe venni.

Sok településen viszont a korábban működő termálvízre épülő fürdők bezártak. Babócsán a költségek miatt nem tudta a működést kigazdálkodni a település. Töreki István, Tarany polgármestere elmondta: a település korábbi vezetője 2006-ban eladta a termálkutat, azóta ez az enyészeté lett. Nagybajomban pedig a két orosz nemzetiségű tulajdonában van fürdő, egyelőre nem üzemeltetik. Szulokban, Csisztapusztán, Igalban, Csokonyavisontán, Marcaliban, Nagyatádon, Siófokon, Kaposváron és Barcson viszont évtizedek óta várják a fürdeni vágyó külföldi és belföldi vendégeket egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában