Balatonboglár

2018.07.06. 11:30

A Balaton csavargőzös évszázadokról mesél

Több évtizede Balatonboglár egyik ékköve a hajókikötő partján álló Balaton csavargőzös. Évszázadokról mesél a puszta látványa is, azt pedig kevesen gondolnák, hogy a róla készült bélyeg akár négymillió dollárt is érhet.

Barkóczy László

Kopasz Árpád üzemelteti és tarja fent a hajót a Móló sétányon már hosszú évek óta. Mindent tud a hajóról, és szívesen is mesél róla az oda látogatóknak.

Napjainkban külön funkciókat is rejt a hajó belseje. Az orrában egy gyerek foglalkoztató alakítottak ki, ahol a kicsik játszva megismerhetik a hajózás apró fortélyait. Ha rajzolnak élményeikről, és azt a hajón hagyják, kiállítási tárgy lesz belőlük. Majdnem az egész falat beborítják a gyermeki álmok a balatoni hajózásról.

 

A hajó középső és hátsó részében egy interaktív, nagyon részletes tárlat segítségével kaphatunk bepillantást a csavargőzös, és a balatoni hajózás múltjába.

A Balaton csavargőzös az első ilyen típusú hajó volt a Balaton vizén. – kezdte a hajó történetét bemutatni Kopasz Árpád. – Előtte a szintén gőzhajtású, ám lapátkerekes Kisfaludy teljesített szolgálatot. 1872-ben épült, és 1873 március 2-án kezdte meg szolgálatát a vizen. A kiállított hajó Balatonboglár és Révfülöp közt közlekedett menetrendszerűen egykoron. A feladata személyszállítás, teherszállítás volt, de egy ideig postahajóként is üzemelt. Ez utóbbi azért is érdekes, mert ennek hajónak egy saját bélyege is volt. Ez mára akkora ritkaság, hogy értéke elképesztően magas, akár négy millió dollár is lehet, egy közelmúltbeli aukciót alapul véve. – folytatta Kopasz Árpád.

-Sajnos a hajó története megélt szomorúbb éveket is. Az indulást követő öt év múlva a részvénytársaság mely üzemeltette, csődbement. Így a csavargőzös elkerült a Dunára és vontatóhajó lett belőle. Ott szolgált tisztességgel 106 éves koráig, majd kivonták a forgalomból. Ezt követően ajánlották fel Balatonboglárnak, ahol mind a mai napig dísze a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában