Kastélyosdombó

2018.07.26. 14:00

A kilátástalanság elől menekültek az átmeneti otthonba

Hat család él jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központ Családok Átmeneti Otthonában. Mindenki máshonnan, s más ok miatt érkezett, közös bennük azonban, hogy a rossz körülmények elől, a kilátástalanságból menekültek el. 

Koszorus Rita

Az intézménybe lépve gyerekzsivaj tölti meg az ódon épület folyosóit. Itt mindenki odafigyel a másik gyermekére, a gondozónők pedig tyúkanyóként terelgetik a kicsiket. Kastélyosdombón valóban menedéket találnak a rossz családi körülmények közül érkező szülők és gyermekeik.

Ez történt B. Bélánéval is, aki egyik napról a másikra saját házán kívül találta magát. – Édesanyám kirakott a saját házamból – mondta a fiatalasszony. – Nem nézte, hogy vannak kisgyermekeim is. Ezután zártkerti ingatlanokban húztuk meg magunkat, aztán úgy döntöttem, hogy itt, a Családok Átmeneti Otthonában vészeljük át ezt az időszakot. Február óta élünk itt, jó itt nekünk, de egyben nagyon furcsa is. Távol vagyunk az otthonunktól, barátoktól.

A fiatal, kétgyermekes családanya azt tervezi, hogy miután eladta házát egy új otthont vehet valahol, ahol végleg letelepedhet gyermekeivel.

Fotó: Lang Róbert

Három gyermekével egy éve él az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Otthonában H. Andrea. – Családon belüli gyermekmolesztálás gyanúja merült fel és a rendőrség, valamint a gyámügy segítségével elköltöztünk a volt páromtól – mondta a Békés megyéből érkezett anya. – Ezután teljesen magamra maradtam, mert a két kisebb lány apja azt ígérte, anyagilag támogat, de négy éve semmit sem kaptunk tőle.

A háromgyermekes anya dolgozik a park területén és abban bízik, hamarosan önálló életet kezdhet gyermekeivel. – Itt szeretnénk letelepedni Kastélyosdombón – mondta el lapunknak Andrea. – Ez a gyerekek érdeke, nem pedig félévente vagy évente költözni össze-vissza az országban.

A segélyszervezet által 5 éve indított program keretében üresen álló házakat vásárolnak meg és újítanak fel kiköltözni vágyó családok számára. – 2014-ben költözött ki az első család – mondta Pintér Buruzs Anikó központvezető. – Azóta már öten követték példájukat és kezdtek új életet Kastélyosdombón és Drávagárdonyban. Amikor idejön hozzánk egy család, megmutatjuk, milyen tanulási, fejlődési lehetőségeket tudunk nyújtani a sikeres önálló életvezetéshez. Sokan ugyanis olyan életformából jönnek, ahol a szülőknek sem volt pozitív mintájuk, mert vagy állami gondozottként nőttek fel, vagy teljesen mást láttak.

A Családok Átmeneti Otthonában töltött idő alatt a szülők és a gyermekek családgondozókkal, pedagógusokkal, pszichológussal együttműködve komplex fejlesztésben vesznek részt. A szociális gazdaságban végzett munka során elméletben és gyakorlatban megismerkednek a háztáji gazdálkodás feladataival. A családi kassza bevételét szorgalmas munkával növelhetik, s a kitartás, szorgalom eredményeként költözhetnek a segélyszervezet által felújított külön házba. Azonban itt sem maradnak magukra, a mentorálás folytatódik, ha segítségre van szükségük a segélyszervezetre mindig számíthatnak. Eddig minden kiköltözött család sikeresen helytállt az életben, várhatóan még többen követik példájukat, s nem vándorolnak tovább egy másik átmeneti otthonba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában