11 év múlva

2018.07.26. 20:00

Az évszázad holdfogyatkozása lesz pénteken

Elképesztő látványban lehet része annak, aki pénteken este felpillant az égboltra. Hét év után ugyanis újra teljes holdfogyatkozás lesz, amit 103 percig élvezhetünk.

Marosi Gábor

– Ez egy nagyon ritka dolog, hogy ilyen sokáig tartson az égi jelenség – fogalmazott Kolláth Zoltán fizikus-csillagász. – Elméletileg egy teljes holdfogyatkozás csak 107 percig tarthat, úgyhogy ez több mint másfél óra látvány igazán jónak mondható – tette hozzá.

– Utoljára 2011. június 15-én volt hasonló időtartamú teljes fogyatkozás, ami 100 percig tartott. Előtte pedig 2000. július 16-án gyönyörködhettünk benne, az viszont a maximális 107 perces látvány volt. Az egész jelenség már 20 óra 24 perckor elkezdődik, ekkor csúszik rá a Föld árnyéka a Holdra. A leglátványosabb rész – amikor teljes holdfogyatkozás lesz – fél tízkor kezdődik és 23 óra 13 percig tart – hangsúlyozta Kolláth Zoltán.

– A csodálatos jelenség oka, hogy a három égitest a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba sorakozik – mondta a Zselici Csillagpark vezetője, Mosoni László, majd hozzátette: a különleges látvány miatt több programmal is készülnek a Zselici Csillagparkban. A 67-es főút mellett, a csillagvizsgálóhoz vezető út mentén várják majd az érdeklődőket. Este tíz órától pedig a csillagvizsgálónál.

– Lesz úgynevezett „járdacsillagászat” is, ami nincs regisztrációhoz kötve. A központunk előtti távcsövön keresztül lehet majd nézni az égi jelenséget, viszont otthoni távcsővel is jól látható a holdfogyatkozás, de akár szabad szemmel is nézhetjük – fogalmazott Mosoni László. – Fontos viszont, hogy a programokat csak derült időben tartjuk meg – hangsúlyozta a Zselici Csillagpark vezetője.

– A holdfogyatkozás mellett egy másik jelenség is megfigyelhető majd. A Hold közelében lesz ugyanis a Mars – mondta Kolláth Zoltán. – A bolygót azonban nemcsak most, hanem még heteken keresztül jól láthatjuk. Ha a Hold irányába nézünk, akkor alatta tűnik fel a Mars – tette hozzá Kolláth Zoltán.

Legközelebb egyébként 2029-ben lesz teljes holdfogyatkozás, akkor azonban csak 102 perces.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában