Riska tábor a Családok évében

2018.07.11. 11:30

Háromszáz gyerek üdül Szennában

Tizenegy éve hetvenhét gyerekkel indult az első Riska–tábor, az idei két táborban már csaknem háromszáz kisiskolás gyűlik össze a szennai skanzenben és a sportcsarnokban. A névadó Riska bábfigura sokak számára ismert a televízió képernyőjéről.

Góz Lilla

Csatakiáltások közepette érkezett 140 gyermek a szennai skanzenbe hétfőn. Ez a tizennyolcadik Riska–tábor Szennán, mert volt olyan év, amikor kettő tábort is szerveztek, csakúgy mint az idén.

– Nagy öröm számunkra, hogy több száz gyermek megtapasztalhatja két héten keresztül a Jóisten szeretetét – mondta el Nyéky Kálmán. A katolikus plébános hozzátette: a kétszer öt napos keresztény táborban Jézus Krisztus áll a középpontban, őt is elhozzuk a családok életébe. – Azt tapasztaljuk, hogy a játékok és a különböző foglalkozások közepette Isten is ott van velünk – mondta. – Idén Wallinger Endre táborvezető javaslatára a család a téma, hiszen a Családok évében vagyunk és ebben szeretnénk erősíteni a gyerekeket. A csapatok úgy épülnek fel, hogy van egy lány és egy fiú csoportvezető, akik tizenkét gyerekkel építenek közösséget és versenyeznek egymással. A győztes pedig elnyeri a Riska Kupát – folytatta Nyéky Kálmán.

Reggelente Kaposvárról busz is hozza a gyerekeket Szennába, ami a dolgozó szülőknek nagy segítség. Minden csapatot más–más színű kendő jelöl. Benedek először résztvevőként, néhány éve viszont már segítőként érkezett a táborba a lila csapat egyik vezetőjeként.

– Gyerekként nagyon élveztem a közös játékokat, énekeket. Megtanultunk együtt gondolkodni, játszani, éreztük, hogy tartozunk valahova. Most segítőként felelősséget tanulok, felkészülünk a családi életre – tette hozzá Tőczik Benedek.

Csatári-Szűcs Előd hatodik alkalommal táborozik. – A foci a kedvencem, egyszer sikerült elnyerni a csapatomnak a Riska-kupát és nagyon sok barátot szereztem itt – fűzte hozzá a tizenkét éves bárdudvarnoki fiú.

Számos programmal készülnek a héten a gyerekeknek. Nagy népszerűségnek örvend a farokfogó szám, amikor egymás kendőjét kell megszerezniük a gyerekeknek. Van hagyományos kötélhúzás, akadályverseny, de hullámzó ejtőernyőkön is szívesen ügyeskednek a labdák fenntartásán. Idén sok új játékot is kitaláltak. A fiúk természetesen a focikupát várják a legjobban. A napközis rendszerben megtartott nyaralás leginkább a játékról és az ismerkedésről szól, de komoly dolgokat is tanulhatnak a fiatalok a múzeumpedagógiai programokon. Ebben az évben bibliai családok köré szervezik a tábor hitéleti részét.

– Idén szeretnénk megtoldani a két tábort egy hétvégével, amelyre a szülőket is meghívjuk, illetőleg a riskatabor.hu-n keresztül jelentkezőket. Célunk, hogy bemutassuk az édesanyáknak és az édesapáknak a tábor lelkiségét és segítsük őket a hitük növekedésében – tette hozzá Nyéky Kálmán atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában