B-kategória

2018.07.09. 09:00

Huszonötezer visszajár – ingyenes KRESZ-vizsga fiataloknak

Július elsejétől az a fiatal, aki a vizsga napjáig még nem töltötte be a 20. életévét és elsőre sikeres vizsgát tesz, 25 ezer forintot igényelhet vissza. Az új rendelkezés azonban csak a B-kategóriás jogosítvány megszerzésére vonatkozik. A King a Ford Autósiskolában az elméleti képzés 20 ezer forintba kerül, a vizsga díja pedig 4600 forint.

Marosi Gábor

Ottjártunkkor éppen a közúti közlekedés elméleti részét tanulták a fiatalok a King a Ford Autósiskolában. Ilyenkor – a nyári szünetben – megnő a forgalom az intézményben, ezért kéthetente indítanak tanfolyamot. A tapasztalatok szerint a tanulók 85 százaléka 20 évnél fiatalabb. Nekik most érdemes KRESZ-oktatásra járni, hiszen ha elsőre sikeres vizsgát tesznek elméletből, akkor a képzés és a vizsga díját visszaigényelhetik. Erre egyébként csak annak van lehetősége, aki július elseje után ad számot tudásáról és a vizsga napján még nem töltötte be a 20. életévét, valamint B-kategóriás jogosítványt akar szerezni.

A King a Ford Autósiskolában az elméleti képzés 20 ezer forintba kerül, a vizsga díja pedig 4600 forint. A fiataloknak maximum 25 ezer forintot lehet visszaigényelni a Magyar Államkincstártól, akár elektronikus úton is. Fontos, hogy az is visszakérheti a tanfolyam és a vizsga árát, aki a KRESZ-vizsga után nem kezdi el azonnal a gyakorlati oktatást.

Tamás Zoltán a King a Ford Autósiskola ügyvezetője elmondta: az elmúlt másfél-két évben emelkedett a tanulók létszáma. Az új rendelkezéstől pedig azt várják, hogy még többen jelentkeznek majd, hogy megszerezhessék a B-kategóriás jogosítványt.

Tamás Zoltán kiemelte: ha elsőre sikeresen levizsgázik egy tanuló elméletből, valamint gyakorlatból és nem kell plusz órákat vennie, akkor nagyjából 150-160 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése. Véleménye szerint mindenkinek nagy segítség lehet, hogy a képzés egyheted részét vissza lehet igényelni. A fiatalok egyébként 80-90 százalékának sikerül elsőre a vizsga, tette hozzá Tamás Zoltán.

A KRESZ-tanfolyam díját azok is visszaigényelhetik, akik online tanfolyamon keresztül tanulták az elméletet, erről már a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár beszélt a közmédiában. Novák Katalin hangsúlyozta: az érdeklődőknek saját névre kiállított számlával kell igazolniuk, hogy sikeres vizsgát tettek, az igénylés menete pedig a továbbiakban rendkívül egyszerű, a vizsga, illetve a tanfolyam díját viszonylag gyorsan visszatérítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában