változás

2018.07.15. 07:00

Leáldozott amalgám töméseknek, kivezetik a fogászatból

Július elsejétől tilos a fogorvosoknak a terhes nők és a 15 éven aluliak lyukas fogát amalgámmal tömni. Később teljesen kivezetik ezt az anyagot a fogászatból. Ez azonban nagy terhet róhat a fogorvosokra, akiknek új szűrőberendezéseket kell vásárolniuk.

Kovács Gábor

A tiltást egy EU-s környezetvédelmi rendelet írja elő, mert az amalgám egyik alkotórésze, a higany káros a környezetre, ezért meg akarják szüntetni a kikerülését a szabadba. A tervek szerint 2030-ra végleg megszüntetnék a használatát az európai fogászatokon. Azonban jelenleg az amalgám egyszerű elhagyásánál sokkal nagyobb gondot jelent megakadályozni, hogy kijusson a környezetbe.

– Hogy ne keltsünk pánikot, fontos leszögezni, hogy az amalgám nem a betegre ártalmas, hanem a környezetre – szögezte le Herczeg Olga fogszakorvos. – Az amalgám egészségkárosító hatását nem tudták bizonyítani ismereteink szerint. Vannak, akik allergiások a fehértömésre, ez a betegek 5-6 százaléka. Számukra továbbra is engedélyezik az amalgám használatát.

Megállapították, hogy Európában a legmagasabb higanyfelhasználó a fogászat. Ha a fogorvos munka közben kiszed egy régi tömést vagy kihúz egy amalgámtömött fogat, az eddig a vízvezetékrendszerbe került. Ezt szüntetné meg az EU.

Ezért írták elő az amalgám fokozatos kivezetését. 2019 január elseje után már nem kerülhet a vízvezetékrendszerbe amalgám hulladék. Speciális berendezések kellenek a higanytartalmú anyag kiszűréséhez az öblítővízből, illetve a kiszedett töméseket össze kell gyűjteni. Ehhez kötelező lesz úgynevezett szeparátorok használata, ezeket a régi fogászati berendezésekbe be kell építeni. Félmilliótól másfél millió forintig terjed az áruk. Ehhez jön még plusz költségként a vízvezetékek átalakítása a rendelőkben. Ezt az összeget az amúgy is gyenge finanszírozású fogorvosi praxisok nehezen tudnák előteremteni.

Ma jóval tíz százalék alatt van az új amalgámtömések aránya hazánkban. Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint 2008-ban még 420 ezer beteg kapott ilyen tömést, 2013-ban már csak 220 ezer, és ez a szám azóta is csökken. A fiatal fogorvosok már nemigen használják az amalgámot, de az idősebbek még kedvelik az anyagot a tartóssága miatt. A páciensek, akik még mindig az amalgámot választják, nem az olcsósága miatt keresik, hiszen nem kerül kevesebbe, mint egy középkategória alatti fehértömés, mutatott rá Herczeg Olga.

A fogorvosi kamara korábbi becslése szerint hétmilliárd forint támogatásra lenne szükség az amalgám elhagyásához szükséges fejlesztésekhez. A kormány az ősszel fölméri, hogy az ország hatezer fogorvosi praxisában mindenütt van-e olyan megfelelő szűrő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában