egészség

2018.07.29. 12:02

Nem mindig ártalmas a kosz, hasznos is lehet

Az idei nyár nem kímélt minket esőkkel, s ilyenkor óhatatlanul is kialakulnak tócsák. A gyerekeket ezek valamiért kifejezetten vonzzák.

Koszorus Rita

Kids play in a giant lake of mud at the 25th annual "Mud Day" in Westland, Michigan. (Bill Pugliano/Getty Images)

A minap egy anyuka osztott meg videót fiairól, amint a pocsolyában ugrálnak, ezzel a kommentárral: „ilyen az igazi gyerekkor”. Mert, hogy ő is azt a véleményt osztja, mint a kommentelők egy része: nem baj, ha koszos lesz a gyerek. Ez már csak azért is igaz, mert túlzott higiénia többet árthat, mint amennyit használ.

Manapság nem meglepő, hogy a tisztítószerek a kórokozók 99,99 százalékát elpusztítják. Úton útfélen fertőtlenítik a kezüket az emberek és sok anyuka úgy gondolkodik, hogy minden baktériumot meg kell ölni. Ennek szélsőséges formája, a baktériumoktól való rettegés, vagyis a mizofóbia.

A kisbabák születésük után úgy lettek kódolva, hogy mindent a szájukba vesznek, így ismerkednek a körülöttük lévő világgal. Ez egy teljesen természetes, ösztönös dolog. S szükségük is van rá, hogy az immunrendszerük erősödjön. – Ahhoz, hogy a gyermek immunrendszere kialakuljon először bizonyos kórokozókkal találkozni kell – mondta el kérdésünkre Fintics Klára, kaposvári házi gyermekorvos. – Állandóan fertőtleníteni és a teljes baktériummentességre törekedni valószínűleg értelmetlen. Kellenek az ingerek az immunrendszer fejlődéséhez.

Ezért aztán a téma legszakavatottabb képviselői is azt javasolják, ne törlőkendőzzük állandóan a gyerek kezét, s nem kell mindig lefertőtleníteni azt, amit a gyerek a szájába vesz. Kezet sem kell folyton mosni, csak ha tényleg szükséges. Tehát hazaérkezés után, étkezés előtt, vagy vécéhasználatot követően természetesen ne hagyjuk ki, de nem szabad túlzásba vinni. Itt is – ahogyan a gyermekek étkezésében – meg kell találni az egészséges egyensúlyt. S, ha esetleg a gyermek beleugrana a tócsába, habár nehéz visszafogni magunkat, de tegyünk kivételt. Ahogy sokan vallják: a koszos gyerek, boldog gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában