önkéntesség

2018.07.15. 10:30

Több helyütt is szükség van a segítő kézre

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 első negyedévében összesen 3451-en végeztek valamilyen önkéntes munkát Somogy megyében, ám 2017 első negyedévében már 6378-an tettek így. Egyre többen érdeklődnek tehát megyénkben az önkéntes munka iránt, ám olyan fiatalok is akadnak bőven, akik ilyenkorra időzítik az érettségihez kötelező iskolai közösségi szolgálatot.

Gyeszát Zsolt

A lapunk által megkérdezettek azt mondják, jól jönnek nekik a segítő kezek.

Stadler Tünde nemrégiben lett önkéntes a kaposvári Kutyatár Természet és Állatvédő Egyesületnél. Amikor csak szabadideje engedi, kilátogat a menhelyre. – Szeretem az állatokat és örülök, ha kicsit is segíthetek rajtuk – mondta el kérdésünkre a Táncsics Mihály Gimnázium diákja, aki fontosnak tartja azt is, hogy az önként vállalt munkában megszerzett tapasztalatokat később is hasznosíthatja.

A nyári szünidő kiváló alkalom arra, hogy önkéntes munkát vállaljanak a fiatalok, de az érettségi feltételeként megszabott ötven óra iskolai közösségi szolgálatot is sokan ilyenkor igyekeznek teljesíteni. Ennek kapcsán a kaposvári Kinizsi Pál élelmiszeripai szakgimnázium és szakközépiskola diákjai előtt is szerteágazóak a lehetőségek – tudtuk meg Balázs Tibor igazgatótól. – Közel negyven megállapodása van az intézménynek többek között önkormányzatokkal, ahová a diákok a kötelező szolgálatra jelentkezhetnek. Az intézményvezető szerint az idén is vannak előrelátó tanulók, akik a nyáron teljesítik a kötelezettséget. Jó lehetőségnek tartja a szünidőt, hisz év közben kevesebb idő marad erre.

– Bizonyos mértékben nő az érdeklődés az önkéntes munka iránt, de igazán nagy elkötelezettség nem mindenkiben van – mondta Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár egyesület elnöke. – Ugyan nyáron kicsit többen jelentkeznek segítségnek a menhelyre, jóllehet sokan le is morzsolódnak. Közösségi szolgálatot teljesítő diák is volt már itt, aki azóta is visszajár.

Boncz Edit hozzátette: először csak kutyasétáltatással igyekeznek kedvet csinálni a munkához, de az ennivaló előkészítésében és a cicaházban is találnak feladatot az önkéntesek számára.

Elegendő önkéntes segíti az idén is a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát, melynek munkatársai Lellén, Fenyvesen, Berényben és a Balatonmáriafürdőn is jelen vannak a megyében. Tar Mihály, a szakszolgálat szóvivője elmondta: egyszerre mintegy 150-en vannak szolgálatban a Balaton körül. Ám a nyár egészét tekintve közel 400 vízi mentő dolgozik a parton, akiknek közel 85 százaléka önkéntes feladatként látja el a munkaidő egy részét. Szívesen látják a jelentkezőket, ám csak abból lehet segítő a strandon, aki elvégzi a vízimentő tanfolyamot. Előfordul, hogy náluk teljesítik az iskolai közösségi szolgálatot is a diákok.

A Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezeténél 700-800 önkéntes van éves szinten. – Örülünk, hogy ennyien vagyunk – jegyezte meg Gyarmati László, a szervezet szakmai vezetője. – Több diák a közösségi szolgálatos órákat szeretné teljesíteni nálunk a nyáron. Szerencsés, hogy visszajáró önkénteseink is vannak, a kistelepüléseken is sokszor ők szervezik a véradást. Szükség is van a segítőkre, hisz gyakoriak nyáron például az elsősegélynyújtó szolgálatok.

– A hozzánk tartozó intézményekben jelenleg nem dolgoznak önkéntesek, habár tudnánk munkát biztosítani számukra – mondta Turnár Jánosné, a Kaposvári Szociális Központ igazgatója. – Persze, többször jönnek hozzánk is év közben, hogy a kötelező iskolai közösségi szolgálatot teljesítsék. Bevonjuk a diákokat az idősek gondozásába, így összehozzuk a generációkat is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 első negyedévében összesen 3451-en végeztek valamilyen önkéntes munkát Somogy megyében, míg 2017 első negyedévében már 6378-an tettek így. Kiderült az is, hogy a tavalyi első negyedévben 2197-en végeztek tanulmányokhoz kapcsolódó önkéntes közösségi szolgálatot a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában