kocatelep

2018.07.20. 09:00

Vasvillával dolgoznak, hogy más az ezüsttel ehessen

Egy üres területen, egy korábbi téesz-major helyén épült fel a Claessens Group és partnere, a Pádpuszta Kft. kocatelepe, két és fél éves munka után. A 2,5 milliárd forintos fejlesztés ötödét a sertéstelepek korszerűsítésére kiírt pályázati támogatásból fedezték a tulajdonosok.

Kovács Gábor

– A telep az állatbetegségek elleni védelemben élen jár – mondta az átadáson Claessens Christophe résztulajdonos. – A rendkívül szigorú beléptetési előírások mellett a nyolchektáros területet egy három méter magas betonkerítés veszi körül. Ez megakadályozza a vad- és háziállatok bejutását, illetve az általuk hordozott fertőzések terjedését.

Mindennek az afrikai sertéspestis fenyegetésének idején van óriási jelentősége. Nagy István agrárminiszer az átadáson hangsúlyozta: az állategészségügy ma nemzetbiztonsági kérdés, hiszen az afrikai sertéspestis miatt kockán foroghat az ágazat jövője. A korszerű technológiával felépített nagybaráti-pusztai beruházás zárt rendszere azonban védelmet jelent. A technológiai korszerűsítés mellett genetikai érték is a telep sertésállománya, vagyis a 4200 koca. Mindez együtt a versenyképesség növelését biztosítja, amely ma a legfontosabb teendő a mezőgazdaságban.

A szakemberek utánpótlásához járulhat hozzá az a 40 millió forintból felépült látogatóközpont, ami a környékbeli fiatalokat várja. Háromórás élményprogramot kapva nyerhetnek bepillantást a telep életébe, mondta Claessens Peter, a Claessens Group tulajdonosa. Láthatják például a csúcstechnológiának számító tejitató rendszert, ami a kismalacokat látja el. A fialtató a kocák első elletésével négy hét múlva indul.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte a cégcsoport jelentős szerepét a környék fejlődésében, és hangsúlyozta, hogy 20–25 új munkahelyet jelent az állattartó telep. Az átadón részt vett Móring József Attila országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke és Huszti Gábor alelnök, Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, valamint Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és a környék polgármesterei.

 

Megőrizhető a vírusmentesség

Nagy István agrárminiszter érdeklődésünkre az afrikai sertéspestisről elmondta: mindaddig, míg a házisertés-állományt vírusmentesen megőrizzük, az exportpiacaink stabilak. Mindent elkövetnek tehát a státuszunk megőrzésére. A mai tudás lehetővé teszi a védekezést a vírus ellen, például a nagybaráti-pusztai sertéstelepen, hiszen eddig csak a vaddisznók között találtak fertőzést. Megkezdődtek az uniós országok közös agrárpolitikájáról szóló tárgyalások Brüsszelben. Kérdésünkre Nagy István leszögezte: a jelenlegi brüsszeli tervezetet egy uniós tagállam sem támogatta. Hozzátette: a magyar kormány a leghatározottabban követeli, hogy minden egyes közös agrárpolitikára szánt eurócentet a gazdáknak kell megkapniuk. A magyar álláspont az, hogy nem hagyjuk, hogy ebből más, az agráriumtól eltérő célokat finanszírozzanak. Ehelyett szeretnénk elérni, hogy az eddigi forrásokat megőrizzük és azokat a magyar gazdák javára használják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában