fotók

2018.07.31. 17:30

Zsúpoltak és tapasztottak: elfeledett technikákat élesztettek fel

Ismét építőipari diákokat fogadott a Szennai Skanzen a Nemzeti Tehetségprogramban meghirdetett tehetséggondozó táborban. A fiatalok egy héten át ismerkedtek a népi építészettel.

Koszorus Rita

A Győri Műszaki Szakképzési Centrum Hild József Építőipari Szakgimnázium diákjai egy hetet tölthettek Szennán. A fiatalok nem csak lábukat lógatták az itt töltött idő során, hanem hasznos szakmai ismeretekre tettek szert somogyi tartózkodásuk során.

A Szennai Skanzen tehetséggondozó építő táborát a Nemzeti Tehetségprogram keretében meghirdetett sikeres pályázatnak köszönhetően hirdethette meg.

A tizenhét győri diák idén a negyven esztendős falumúzeum szépítésén dolgozott, tájékoztatott Román Árpád, a Szennai Skanzen tagintézmény-vezetője. – A diákok keze munkája nyomán a múzeum új bejárati kaput kapott – fogalmazott a szakember. – Ráadásul a kaput a gyerekek helyi motívumokkal díszítették. Emellett a tábor során hagyományos népi építészeti praktikákkal is ismerkedtek.

Így Szennán megtanulhatták és kipróbálhatták a tapasztást, meszelést, s izgalmas szakmai feladat volt számukra a zsuppfedés technikájával való ismerkedés.

Egykoron ez egy természetes eljárás volt, hiszen a paraszti gazdaságban nem keletkezett hulladék, minden felhasználtak. Így tettek a szalmával is, amelyből készült a zsúpfedél. Az eljárás azonban az ötvenes évekre nagyjából ki is ment a divatból. Holott a szalma természetes anyag kiváló hőszigetelő, az épület nyáron sem forrósodik fel, télen viszont megtartja a meleget. Egy nagy hátránya van, hogy könnyen meggyullad. A szalmafedés mesterségét ma már egyébként nagyon kevesen űzik, ezért ritkán van lehetőségük a leendő szakembereknek belekóstolni a technikába. Ráadásul a skanzen munkatársai számára nagyon fontos, hogy olyan mesterségekkel ismertessék meg a fiatalokat, amelyek már eltűnőben vannak.

A Szennai Skanzen egyhetes építőtáborában résztvevő diákoknak azért természetesen szabadidejük is volt, amikor meglátogatták a Zselici Csillagparkot és érdekes előadást hallgattak népi építészeti és néprajzi témákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában