szezon

2018.08.26. 16:02

A lángosok ősszel is sülnek tovább

Igazi hosszú forró nyár volt az ide . A legtöbb szolgáltató, szeptember közepéig tervezi a nyitva tartást, de vannak, akik előbb bezárnak.

Koszorus Rita

Míg egy évtizede amint eldurrantak az utolsó rakéták is az augusztus 20-i tűzijátékon, lehúzták a rolót a vendéglátók a Balatonon, mostanra változott a látvány a parton.

A balatonlellei szabadstrandon délelőtt tíz körül serceg az olaj a hamburger húsnak a büfé teraszán, egy másik helyen sorra készülnek a lángosok. Mert hogy vannak még turisták szép számmal. – Csak erre a mai napra jöttünk, mert jó az idő és amit az ember akar, megkaphat – mondta Takács Árpád, aki fiával érkezett Pécsről. –Még egy utolsó fürdés a Balatonban a tanévkezdés előtt.

Sokan vélekednek így, hiszen az időjárás még bőven megengedi a strandolást. A partmenti vállalkozók pedig azt mondták: eszük ágában sincs bezárni. – Sokan strandolnak most is – mondta Serbeczki Zsolt, vállalkozó. – Szeptember közepéig leszünk nyitva, de időjárástól függ. Ha ilyen idő van, mint most akkor megéri nyitva lenni.

Van, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy csak hétvégéken lesz nyitva, ilyenkor ugyanis még ősszel is sok vendég érkezik a tóhoz.

Egy vegyesboltba lépve nem messze a strandtól megfáradt eladókkal találtuk szembe magunkat, ők annyira elfáradtak az idei nyáron, hogy nem csak nyitva lenni, de nyilatkozni sem volt energiájuk. Azt azért sikerült megtudnunk, hogy még egy hétig tart nyitva az üzlet, aztán lehúzzák a rolót.

Akik azonban kellőképpen elszántak és az egész éves Balaton érdekében dolgoznak, meg sem fordul a fejükben bezárni. – Elég nehéz a helyzet, mert a szezon érezhetően egyre jobban tolódik ki, viszont a munkaerőhiány probléma a szezonális helyeknek – mondta Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke, a BL Yacht Club ügyvezetője. – Két hónapra üzleti modellt építeni nem lehet. A május 1-től szeptember 30-ig terjedő szezon érdekében hosszú távon kell nyitva tartani és ezért vannak olyan időszakok amikor nincs haszon.

Ez nem csak vágyálom, tette hozzá a szakember. Tóth Balázs elmondta: szemléletváltásra van szükség a turizmusban és vendéglátásban. – Nagyon fontos lenne a vállalkozóknak megérteni, hogy nekünk kell a vendég elébe menni és nem azt várni, hogy jöjjön a vendég és akkor kinyitunk – fogalmazott a balatonlellei szakember. – Szerencsére a mi környékünkön elindult egy kezdeményezés az egész éves Balaton érdekében és nekünk évek óta a január sokkal erősebb vendégéjszaka számban mint a június.

Ám azt fontos megjegyezni, hogy míg nyáron elég nyitva lenni és jó minőségű szolgáltatással várni a vendégeket, addig ősztől tavaszig sokat kell dolgozni azért, hogy jöjjenek is a turisták. Ezért állították csatasorba a Boglár-Lelle Tekergőt, amelynek hatalmas a népszerűsége. S ehhez csatlakoztak helyi borászatok is. A jövőben egy hajójáratot is indítana Tóth Balázs, így a vendégek a hűvösebb időben is hajós élményekben részesülhetnek és a Balatoni Kör északi borászatait is megismerhetnék. – Mi azt szeretnénk, ha valaki idejön a klasszikus főszezonon kívül akkor is tudjunk programot kínálni.

Nem állt meg az élet

Balatonbogláron is sokan pihennek még ezekben a napokban is, s a strandolóknak nem is kell attól tartaniuk, hogy nem tudnak vízbe menni szeptemberben. Mészáros Miklós polgármestertől megtudtuk: még jó ideig a vízben maradnak a lejutást biztosító lépcsők. – Nem szoktuk ilyenkor még kivenni őket – mondta a városvezető kérdésünkre. – A strand nyitvatartása ugyan szeptember 30-ig tart, de természetesen igazodunk az időjáráshoz.

Siófokon a Prémium Hotel Panorámában is sűrű a forgalom ősszel. – Augusztus 20-a után még egy hétig tart a teltházas időszakunk – mondta el lapunknak Góz Zsófia, a szálloda értékesítő munkatársa. – Ezt követően augusztus 27-től nagyrészt a rendezvények veszik át az egyéni utazók helyét. Szeptemberben a hét első felében többségében konferenciák, értekezletek, céges rendezvények jellemzik a naptárunkat. A hétvégéken viszont a wellness részleget kereső párok, családok is ellátogatnak hozzánk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában