papír helyett plasztik

2018.08.31. 17:30

Akinek nem lesz horgászkártyája, nem pecázhat jövőre

Új plasztikkártyát kapnak a horgászok szeptember elsejétől. A pecásoknak interneten keresztül vagy személyesen kell regisztrálniuk. A régi papíralapú dokumentum az év végéig érvényes.

Marosi Gábor

Balatoni szezon vŽge

Jövő év elejétől már csak az horgászhat Magyarországon, aki a papíralapú igazolványát plasztikkártyára cseréli. Ahogyan arról a pénteki lapszámunkban beszámoltunk: a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szeptember elsejétől egy új, személyi igazolvány méretű dokumentumot vezet be, azért, hogy egyszerűsítsék az okmányok rendszerét.

– Interneten keresztül és személyesen is tudnak igényelni kártyát a horgászok – mondta Kozári Miklós, a MOHOSZ alelnöke. – Online, a mohosz.hu oldalon és a Digitális Jólét Program Pontokon lehet regisztrálni, személyesen pedig a horgász szervezeteknél. Kaposváron két helyszínen, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület Berzsenyi utcai irodájában, valamint a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségénél, a Füredi úton lehet kártyát igényelni – tette hozzá Kozári Miklós.

– Az adóigazolványra is szükség van a regisztrációkor – folytatta Kozári Miklós. – Az adóazonosító jel ugyanis soha nem változik meg, akkor sem ha valaki elhagyja és újat igényel, valamint a gyerekeknek is van már ilyen. Az új kártyát érdemes még idén kiváltani, mert akik szeptember elseje és december negyedike között regisztrálnak, nyerhetnek is. A MOHOSZ 15 millió forint értékben sorsol ki ajándékokat, például egy autót és kétszemélyes floridai horgászkirándulást is. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület is ajándékokkal ösztönzi a horgászokat. A regisztrálók között havonta gazdára talál egy desedai és egy töröcskei éves területi engedély – hangsúlyozta Kozári Miklós.

– Interneten keresztül már szeptember elsejétől lehet regisztrálni – nyilatkozta a MOHOSZ alelnöke. – A kaposvári irodákban pedig hétköznapon, nyitvatartási időben. Plasztikkártyát körülbelül 15 perc alatt tudnak igényelni a horgászok. Ennek díja 2200 forint, mely tartalmazza az egyszeri regisztrációs díjat, az előállítási és a postai költséget is. A regisztráció után átlagosan 30 napon belül a megadott címre postázzák az új igazolványt – mondta el lapunknak Kozári Miklós.

A kártya több kedvezményt is ad a pecásoknak. Az egyik mobilszolgáltatónál ugyanis kedvezményes díjszabású hang és mobilinternet előfizetést igényelhetnek. Január elsejétől pedig minden horgászkártyával rendelkező pecás – az egyik biztosítónak köszönhetően – a horgászat idejére biztosítottá válik. Ennek részleteiről azonban érdemes tájékozódni a MOHOSZ oldalán.

Modern kártyát kapnak a horgászok

Az új plasztikkártyán az általános dizájn és biztonsági elemek mellett a horgász neve, személyes adatai és hat karakterből álló azonosító szám, valamint QR-kód is lesz. Az ellenőrök okostelefon segítségével tudják a kártyán lévő adatokat beolvasni. A horgászkártya egyébként 5 évig érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában