Magyar Arany Érdemkereszt

2018.08.19. 19:50

Az őszinteség szíveket nyit ki

Szőke József, a berzencei Szeretet Szociális Otthon igazgatója kiemelkedő intézményvezetői tevékenységéért Magyar Arany Érdemkeresztet kapott. Berzencén az országban elsőként tértek át egy új típusú szociális ellátási formára, a támogatott lakhatásra, mely komfortosabbá tette az otthonlakók életterét.

Lőrincz Sándor

 

Szőke József

Szőke József szerint az embert nem azért tüntetik ki, mert becsülettel, a legjobb tudása szerint teszi a dolgát – hiszen ezért megkapja a fizetését –, hanem talán azért, mert valamit az elvártnál is magasabb színvonalon, mások számára is követendő módon csinál. A hatvanesztendős intézményvezető 40 éve dolgozik a közért, s jelenleg is azon munkálkodik, hogy a társadalom ismerje meg a sérült emberekben rejlő tehetséget, tenni akarást.

– Örülök, hogy mindezt észrevette a munkáltatóm – summázott az intézményvezető, sokak Józsi bácsija, aki hisz abban, hogy a tiszta, őszinte, egyszerű kommunikáció ajtókat és szíveket nyithat meg. – Értéknek tekintem az érdek nélküli szeretetet. A másik ember feltétel nélküli elfogadását, legyen az szegény vagy gazdag, ép vagy sérült, fehér vagy színes bőrű. Intézményünk a nevében is hordozza missziónkat. Szeretetet, megbecsülést és az otthon melegét nyújtjuk azoknak, akik nagycsaládunkat választották további életük helyszínéül.

– 15 éve minden tavasszal meghirdetjük az „Őszikék” versíró pályázatot a megye bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményeiben élő ellátottjai számára – tette hozzá Szőke József. – A pályázat anyagából kiadvány készül, de a lakók rendezvények tucatjain is megmutathatják tehetségüket a táncban, az énekben, a zenében, a színjátszásban.

Szőke József igazgatónak nagy szerepe volt abban is, hogy az egykori határőr laktanya helyén ma egy ökumenikus kápolna áll. A megépítésére létrehozott alapítványnak, az akkori ágazati miniszter, Harrach Péter támogatásának és lelkes helybélieknek köszönhetően jelenleg is az idős emberek lelki menedéke.

Berzencei Ászlós lakodalmas

Szőke József évtizedeken át vezette a helyi Hagyományőrző Népi Együttest, népművelőként sokat dolgozott azon, hogy Berzence tárgyi és szellemi hagyománykincse, mint az „Ászlós lakodalmas” fennmaradjon és közkinccsé váljon. Hunyadi László, néhai kutató barátja halála előtt a fővárosból 77 vaskos dossziét hagyott a helytörténészre, melyek Berzence történetének felbecsülhetetlen értékű dokumentumai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában