tollaikkal ékeskedők

2018.08.24. 07:00

Egész évben nyitva a madarak kereki paradicsoma

Kilencven faj kétszázötven egyede talált otthonra a Kereki Madárkertben. Az első szezonját taposó létesítményt két madárbarát Ráczné Csóti Tímea és Rácz Sándor hívták életre.

Koszorus Rita

Színpompás tollaikkal a tekintet vonzzák, éles hangjukkal magukra irányítják a figyelmet a Rácz-házaspár különleges madarai. A nyolcezer négyzetméteres Kereki Madárkertben Ráczné Csóti Tímea kalauzolta maroknyi csapatunkat. Az egyik legismertebb díszmadarat az sárga-kék Ara papagájt csak nagy nehezen sikerült előcsalogatnia, szégyenlős volt a madár.

– Ő egy afféle bohóc, játékos madárka – mutatta a kezében kényelmesen tekergőző szivárványszínű papagájt Tímea. Innen tovább irányított a fácánok ketreceihez, ahol igazi különlegességeket találhatunk. – Aranyfácánunk van és gyémántfácán mellette. Szomszédjukban díszbaromfik kapirgáltak a forróság ellenére nagy szorgalommal. A körbekerített tóban pedig két, tekintélyt parancsoló méretben pompázó hattyú ringatózott, mondhatni: a fekete hattyú-pár sziesztázott a hőségben a vízi saláta között. Nem sokkal távolabb, a vízparton, egy bokor tövében aprócska kacsákat pillanthattunk meg.

– Bahamaréce, vagy fehérarcú réce – mutatott a szégyenlősen rejtőzködő kis madarakra Ráczné Csóti Tímea. – Itt fent pedig még vannak baromfik és az emuk.

A futómadarak közé bátran lépett be Rácz Sándor, kezében egy jó adag eledellel. A madarak szinte már tudták, hogy finomság kerülhet hasukba és bátran kezdték csipegetni a tápot. Felváltva dugdosták fejüket az edénybe.

 

– Ha nagyon rohan, akkor 40 kilométer per órával is tud szaladni – magyarázta Ráczné Csóti Tímea. – De az emu nagyon szelíd jószág, a legjobban szelídíthető futómadár.

Tyúkot és kakast láttunk, de nem látszott köztük különbség. A tojóknak doboló hangjuk van, a kakas pedig szinte röfög és morog. – Szinkronban esznek – tette hozzá Rácz Sándor. – Amikor gyerekek jönnek, és virág van a hajukban, hajlamosak lekapni a díszítést a fejükről.

A futómadarak a dombtetőn kaptak helyet, ahonnan csodás kilátás nyílik a tájra, s erre szeretnének majd a tulajdonosok tovább terjeszkedni. – A legfelső telek nagyon jó fekvésű, mert a Tihanyi-félszigetig is el lehet látni – mondta Rácz Sándor. – Egy kilátót is szeretnénk építeni, amelyről már a tavat is lehet látni. Ez egy igazi négy évszakos program lesz.

Visszaérkezve a telek alacsonyabban fekvő részére kedves kis rágcsálókkal ismerkedhettünk meg, hiszen volt japán mókus, afrikai fehérhasú törpesün, csincsillák, törpenyulak és még tengerimalacok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában