galéria

2018.08.05. 15:21

Ellepték a világháborús katonák Bodrogot

Szinte mindenki hadi lázban égett Bodrogon, ahol első alkalommal rendezték meg a Vadulást. Tengeralattjáróra is felmehettek az érdeklődők, de egy csataljelenet szemtanúi is lehettek.

Koszorus Rita

Még be sem ért látogató az I. Bodrogi Vadulásnak helyet adó Frontvonal Haditechnikai Parkba, amerikai katonák száguldottak el mellette egy korhű oldalkocsis motorral. Majd ugyanígy egy UAZ, ismét katonákkal tömve. Közeledve a tett helyszínéhez, a völgyben katonai sátrak sorakoztak. Úgy érezhette a gyanútlan érdeklődő, időutazás részese lett. Főként miután meglátta a vízen állomásozó tengeralattjárót, amely fedélzetéről ellenséges haderőt ugyan nem lehetettet leteríteni. De a paintball puskává alakított gépfegyverrel a tóparton árválkodó tanár, ex, anyós, főnök feliratú hordókat igen.

 

Nem messze innen egy Messerschmitt BF 109-es vadászrepülő pihent, orrával a tóban. A tó körül pedig csak úgy nyüzsögtek az orosz, amerikai és német katonák. – Minket itt felejtettek a haderők, amerikaiaknak se kellünk, senkinek, úgyhogy teljesen elárultak minket – mondta el kérdésünkre Fekete Béla, aki német őrmesterként érkezett. – Ez maximálisan megfelel a korabeli egyenruhának, itt mi mindannyian katonai hagyományőrzők vagyunk. Igyekszünk a lehető legjobban visszaadni az adott kort a ruházatunkkal.

A Bodrogi Vaduláson a Somogyi Veterán Egyesület, a Botond Katonai Veterán Egyesület, valamint a Szabolcs Fejedelem Lovasíjász Egyesület tagjai öltöttek katonai öltözetet.

– Kitaláltuk, hogy turisztikai látványosságot hozunk – mondta Erdei Norbert, bodrogi polgármester. – Olyat amilyen sehol máshol nincsen az országban. Úgy érzem, eddig jór úton járunk. De ez még csak a kezdet. Ugyanis egy második világháborús hadi élményparkot szeretnénk kialakítani, ami sehol máshol nincsen.

Ennek részeként az U-Boat II A típusú tengeralattjáró gyomrában szabadulószobát alakítanának ki. A tengeralattjáró egyébként nyolc hónapon át készült eredeti tervek alapján.

Miközben a hadi emlékek iránt érdeklődők le sem tudták venni szemüket a vízen állomásozó monstrumról, addig tíz főzőcsapat tüsténkedett a bográcsoknál.

A nap csúcspontja a csatajelenet volt, ahol is orosz és német katonák csaptak össze a tóparton. Légiriadó és ágyú hangja törte meg a csendet, majd egymásra rontottak a katonák. A közelharcot követően ezúttal a németek kerekedtek felül, de végül kezet fogtak egymással a katonák és együtt távoztak a csata színhelyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában