figyelemfelkeltés

2018.08.10. 20:01

Felirattal segítik a zebráknál a biztonságos átkelést

Kaposvár két forgalmasabb gyalogátkelőhelyénél is találkozhatnak egy új felirattal az arra járók. A figyelemfelhívó jelzést a helyi polgárőrség festette fel a járdákra, hogy segítsék a biztonságos átjutást.

Marosi Gábor

„Nézz körül!” Ez a felirat olvasható a Kisfaludy és a Református-iskola előtti gyalogátkelőhelynél. A sárga színű jelzést a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület festette fel. A felirat célja, hogy felhívják a gyalogosok figyelmét a biztonságos átkelésre.

– Nekem nagyon tetszik ez az ötlet – mondta Horváthné Vulczer Hajnalka. – Nem fordult még elő, hogy figyelmetlen lettem volna a zebránál. De ha esetleg egyszer nagyon elgondolkozom séta közben és nem figyelek, akkor is szembeötlő ez a felirat – tette hozzá.

– Hallottam, hogy történt baleset, azért mert nem figyelt oda egy járókelő– fogalmazott Horváth Márk. – Így talán kicsit óvatosabbak lesznek a gyalogosok és jobban figyelnek az átkelésnél – mondta.

– Ez egy abszolút pozitív kezdeményezés – hangsúlyozta Bojtay Diána. – Nagyon sok gyerek jár erre, ezért fontos, hogy biztonságosabban tudjanak átmenni a zebrán – tette hozzá.

Hasonlóan vélekedett Szatmári Imre is. A Református-iskola közelében élő férfi szerint a gyalogátkelőhely csíkjait is fel kellene festeni, mivel az elkopott, így az autósok nem látják, hogy ott zebra van.

A Kaposvári Kistérségi Polgárőr Szövetség elnöke, Domán Tibor elmondta: a „Fogadj örökbe egy zebrát!” akciót az Országos Polgárőr Szövetség hirdette meg, amelyhez azonnal csatlakoztak. Természetesen ez egy jelképes örökbefogadás – hangsúlyozta Domán Tibor. – Már 15 éve minden reggel ott vagyunk az iskolák előtt és segítünk a gyalogosoknak – főleg a gyerekeknek – átkelni a zebrán. Ezzel a felirattal azt szeretnék elérni, hogy ha a polgárőrök nincsenek ott, akkor is figyeljenek oda és ne történjen baleset – fogalmazott Domán Tibor, majd hozzátette: amióta a polgárőrök iskolaidőben az intézmények környékén segítik a biztonságos átkelést, azóta nem ütöttek el egyetlen gyalogost sem.

Nem ez lesz az egyetlen felfestés a kijelölt gyalogátkelő helyeken. A tervek szerint a jövőben más forgalmas zebrákhoz is festenek fel hasonló figyelemfelhívó jelzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában