kultúra

2018.08.24. 17:00

Kézzel másolták le a Toldit, Áder Jánosig jutottak

Irodalmi piknikre várja az érdeklődőket Szőlőskislakon az a társaság, amely több mint egy éve alakult a településen.

Andricz Gabriella

– A művelődési házban zajló kreatív kör résztvevőiből alakult a csoport. Két nyugdíjas tanárnő, akik pár éve költöztek a falunkba, vetette fel az ötletét a kissé más jellegű összejöveteleknek – mondta Csere Andrea a művelődési ház vezetője. Mi örülünk minden önálló, belülről szerveződő kezdeményezésnek, hisz a faluban nagyon nehéz kimozdítani az embereket a négy fal közül – folytatta. Kéthetente találkozunk, és mindig egy aktuális téma köré gyűjtjük az irodalmi élményeinket, amit megosztunk egymással – mondja Szekeresné Éva tanárnő, az irodalmi kör egyik alapító tagja, aki Gödről költözött a faluba. Tíz-tizenöten vagyunk, köztünk óvónő, falugazda, múzeumi munkatárs, de egyre ismertebbek vagyunk és folyamatosan bővül a létszámunk. Én elsősorban a régebbi korok íróit, költőit kedvelem és keresem, és osztom meg az élményeimet a tagokkal, akik tovább fűzik a gondolatot, amelyek aztán tartalmas beszélgetésekké alakulnak – folytatta.

A társaság tagjai az Arany János emlékév kapcsán különleges programmal álltak elő. Kézzel másolták le a Toldit, minden tag egy-egy fejezetet, majd beköttették. Az ötlet onnét származott, hogy annak idején Arany János is úgy íratta le másokkal a művet- hisz pályázatra készült az alkotás-, és az ő kézírása már ismert volt a bírálók előtt, így nem szeretett volna ebből fakadóan előnyben részesülni – mondta Csere Andrea, aki maga is tagja az irodalmi körnek.

– Úgy gondoltuk, méltó helye lenne a Petőfi Irodalmi Múzeumban a kéziratunknak, így felkerestük a múzeum igazgatóját Prőhle Gergelyt, aki rendkívül örült az alulról jövő helyi civil kezdeményezésnek, és intézkedett a kézirat átadásáról. Ünnepélyes fogadtatásban volt részünk, majd megtekintettük az Arany János kiállítást. A másolt példányokból a főigazgató úrnak ajándékoztunk emlékként egy példányt. Felajánlotta, hogy mivel aznap megbeszélése is volt köztársasági elnökkel, aki az Arany emlékév elnöke is volt egyben, továbbít neki is egy példányt – mondta az irodalmi kör vezetője. Sőt, egy ismerős révén Lezsák Sándorhoz, az országgyűlés elnökéhez is eljutott egy példány. Ő a hivatalos honlapján köszönte meg irodalmi körnek a különleges ajándékot. A nyár folyamán is rendszeresen találkoznak az irodalom kedvelők, témáik közt az aratás, az Anna bálok története is szerepelt már. Legutóbb egy kávézóban tartották az összejövetelüket a balatoni téma kapcsán. Minden egyes találkozás feltöltődés is egyben, nem beszélve arról, hogy a tagok legtöbbször egy kis gasztronómiai különlegességgel is készülnek-fűzte hozzá a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában