havi fix

2018.09.28. 20:00

A fizetés negyede – szigorítás jön a lakáshitel-piacon

Szigorúbb szabályok jönnek októbert elsejétől a lakáshitel piacon, ezután a fix összegű lakáshitelek lesznek meghatározók.

Góz Lilla

Bán Péter, kaposvári független pénzügyi szakértő szerint októbertől az egyik legfontosabb változás, hogy a kevesebb mint öt évig fix kamatozású lakáshiteleknél a törlesztőrészlet nem lehet majd magasabb a havi nettó fizetés huszonöt százalékánál.

– Négyszázezer forintnál magasabb nettó jövedelem esetén pedig harminc százalék lesz a korlát – mondta. – A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti időszakra biztosító lakáshiteleknél 35, illetve 40 százalék lesz a limit. Eddig a korlát 50, illetve 60 százalék volt. Októbertől az 50 és 60 százalékos limit csak a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd.

– Óvatosabb lesz a hitelkihelyezés, s az is a cél, hogy a hosszabb fix kamatperiódusú, kiszámítható, biztonságos lakáshitelek felé tereljék a hiteligénylőket – tette hozzá Bán Péter. – Egyes pénzügyi elemzők előrejelzései szerint 6-7 százalékkal kevesebben lesznek az új szabályozás értelmében hitelképesek azok közül, akik eddig hitelfelvételben gondolkodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában