fejlődés

2018.09.25. 17:30

Akadozva, de működik az elektronikus napló az iskolákban

Minden állami iskolában bevezették szeptember elsejével az e-naplót. A legtöbb kaposvári intézményben, azonban még nem működik megfelelően. A szülők pedig várhatóan októbertől kapnak hozzáférést a rendszerhez.

Marosi Gábor

Az idei tanév rendben elkezdődött szeptember 3-án, az újonnan bevezetett elektronikus napló azonban döcögve. Több kaposvári iskolában is akadozik a rendszer, jelenleg csak a tanárok használják a programot.

– Nem a legjobb a KRÉTA-rendszer – mondta a Kinizsi-iskola egyik dolgozója. – Nehezen tölt be a program, néha le is fagy. A tanárok elvégezték a szükséges továbbképzést, így már mindenki tudja használni a rendszert, ha működik. Sokat tanultak egymástól a is a kollégák – tette hozzá a Kinizsi-iskola egyik dolgozója.

– Van, amikor lefagy – fogalmazott Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, főigazgatója. – Többször akadozik az e-napló, mert sokan használják egyszerre a rendszert. Elméletileg októbertől már a szülők is be tudnak lépni a felületre, de hogy pontosan mikor, ez iskolánként eltér – hangsúlyozta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna.

– Nincs okunk a panaszra – nyilatkozta lapunknak Delyné Horváth Andrea a Honvéd utcai iskola igazgatója. – Már nyáron nagyon sok adatot feltöltött a rendszerbe igazgató-helyettes kollégánk, ezért nálunk már az év elején működött az e-napló és a pedagógusok is tudták használni. Néha még lassú a rendszer, de már elkezdődött a sávszélesség-bővítés, így hamarosan ez a probléma megoldódhat. Októbertől pedig már a szülők is tudják használni az elektronikus naplót – mondta Delyné Horváth Andrea.

A református-iskola is átállt az e-naplóra, az intézmény azonban nem a KRÉTA, hanem a mozaNapló-t használja. Molnár Tímea igazgató kérdésünkre elmondta: jelenleg még az adatokat töltik fel a rendszerbe, a program pedig jól működik. Egyelőre a tanárok használják a felületet, a szülők és a diákok később kapnak csak jelszót.

 

Sikeres az iskolák digitális átállása

A Klebelsberg Központ közleménye szerint: a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA), a magyar oktatás egyik legjelentősebb digitális fejlesztése, amelyet az idei tanévtől kötelező használni. A KRÉTA egyik modulja az elektronikus napló, amely a szülők és az iskola közötti kapcsolattartásra és kommunikációra is szolgál. Ehhez kapcsolódik két különböző felületre ingyenesen letölthető mobil applikáció is.

Ennek segítségével a szülők például minden fontos információt láthatnak gyermekeikről, a tanárok pedig gyorsan és egyszerűen feltölthetik az adatokat. A szülői applikációt eddig több mint 310 ezren töltötték le, 2018. szeptember első hetében pedig napi több mint 300 ezerszer léptek be a felhasználók a rendszerbe. A Klebelsberg Központ idén több, mint 51 ezer tanári notebookot, 14 ezer asztali számítógépet, illetve 32 500 tanulói tabletet adott az iskoláknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában