kutatók délutáni éjszakája

2018.09.27. 20:00

Boncterem és halálzóna a Munkácsyban

Közel kétszáz gyerek tette próbára tudását a Kutatók Éjszakáján a Munkácsy Mihály Gimnáziumban csütörtök délután.

Fenyő Zsuzsa

Öt éve rendezzük meg a kutatók éjszakáját itt a Munkácsyban – mondta Gyallai Katalin igazgató. – Nagyon népszerű a rendezvény, hiszen idén 49 négy fős csapat járja végig a 17 állomást, ahol a legkülönfélébb feladatokat kell teljesíteniük. Az összes természettudományos tárgyat tanító pedagógus itt van, és részt vesz az eseményen.

– Váltják egymást a csapatok a helyszíneken – mondta el kérdésünkre dr. Vajda János matematika tanár. – Hetedik osztálytól tizenkettedikig jelentkezhettek a tanulók. Megéri játszani, mert ez egy jó buli, de a ha valaki jól teljesít egy választott tárgyból ötöst is kaphat. Vannak nagyon látványos helyszínek, elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt meg kell oldania a csapatoknak.

A 17 helyszín között akad néhány nagyon izgalmas is. A boncteremben igazi szívet, tüdőt és vesét raktak ki, a maga véres valóságában az asztalokra. A Robotoló helyszínen pedig robotokat kellett irányítani mobiltelefonok segítségével.

A Ripp-Rónai Múzeum is közreműködött a Kutatók Éjszakáján, az ételhamisításokról tudhattak meg többet a fiatalok.

- Az I. Világháborúban nem volt elég élelem, ezért sokszor hamisították ezeket -mesélte Balogh Erika

a múzeum munkatársa. – Ezekben az üvegekben igazi és hamisított élelmet raktunk. Paprika és téglapor, gipszpor és liszt, kávé és cikória – a diákoknak kell eldönteni melyik melyik.

 

 

 

 

 

 

Nem boncterem, elektromosság

A diákok izgatottan járkáltak egyik teremből a másikba, a gimnázium leginkább egy felbolydult méhkashoz hasonlított.

– Mi már tavaly részt vettünk ezen a programon, és már akkor is nagyon jól éreztük magunkat – mesélte a tizedikes Rebeka. – Érdekes ez az egész és nagyon jó buli.

A Toldi iskolából érkezett hetedikes csapatoknak is nagyon tetszett a rendezvény, mindannyiunkat lenyűgözték a látványos kísérletek.

- Azért jelentkeztünk, mert mindannyian szeretjük a kémiát, és azt gondoltuk megpróbáljuk – mondta Marcell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában