mulatság

2018.09.23. 18:51

Énekkel, tánccal ünnepelték a boglári szüretet

A régi idők hangulatát idézte a balatonboglári szüreti felvonulás. A településen harmadszorra szervezték meg a mulatságot. Az eseményen idősek és fiatalok együtt mutatták be a korabeli hagyományokat.

Marosi Gábor

„Szeptembernek itt a vége, itt vannak a szüretek, adjon Isten bort bőséggel, szép jó napot emberek!” Ezekkel szavakkal kezdte mondandóját a balatonboglári kisbíró az idei szüreti felvonuláson. A Balaton-parti városban immáron harmadik alkalommal szervezték meg a régi idők hangulatát visszaidéző mulatságot.

– A régi felvonulások hangulatát szerettük volna visszahozni – mondta Katona Adrienn, a Boglári Senior Néptánccsoport művészeti vezetője. – A kezdetekben csak ismerős táncosokat hívtunk meg a felvonulásra, tavaly csatlakozott hozzánk a Szelence Gyermek Tánccsoport, az idén pedig siófoki nyugdíjas barátaink is velünk ünnepeltek már. Körülbelül kilencvenen vonultunk végig Balatonboglár utcáin.

 

– Sokan csatlakoztak hozzánk menet közben – folytatta Katona Adrienn. – A balatonboglári művelődési házból indultunk, elmentünk az 56-osok terére, a hajóállomásra, a Császta parkolóba, a Török Bálint utcai játszótérre, az egyik áruház parkolójába, majd vissza a művelődési házhoz. Több helyen is megálltunk, leszálltunk a lovaskocsikról, traktorokról és rövid prózai, zenés, táncos műsorral szórakoztattuk a balatonbogláriakat.

– Évről-évre egyre többen jönnek el – fogalmazott Katona Adrienn. – A hétvégén nagyon sokan voltak, annak ellenére, hogy az időjárás nem volt túl barátságos. Remélem, hogy jövőre még többen jönnek majd el. Az is a célunk, hogy sokakat elcsábítsunk a városba. Balatonboglár környékén egyébként nagy hagyománya van a szüreti felvonulásnak.

A felvonulást szüreti bállal zárták a helyiek, a talpalávalót a Hangulat Duó biztosította.

Szüreti fesztivál Siófok-Kilitin

– Erdélyben hallottam néhány éve, hogy a hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, és nem őrizni kell, mert nem is rab – mondta Witzmann Mihály országgyűlési képviselő. – Hagyományaink csak úgy maradhatnak meg, ha megéljük őket a mindennapjainkban! Ezt teszik a kilitiek minden ősszel a szüreti mulatság megszervezésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában