dió-vész

2018.09.08. 15:30

Feketedik a dió, dolgoznak a nyüvek

A nyugati dióburok-fúrólégy teszi tönkre a fákat megyeszerte. Az Amerikából érkezett kártevő nem csak a burkot színezi feketére, de a dióbelet is tönkreteheti. Nagyüzemekben védekeznek ellene évente többször is, viszont a kiskertekben nem tudnak.

Góz Lilla

Megyeszerte tele vannak a kiskertek lepotyogott fekete burkú dióval. Sokan már fel sem szedik az elszíneződött termést.

– Egy–egy burokból akár 40-50 nyű is előkerülhet, teljesen belefúrják magukat, károsíthatják így a dióbelet is – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: Amerikából származó agresszív kártevőről van szó, a 2–3 milliméteres nyüvek iszonyatos pusztítást végeznek a zöld burkot feldarálják, elkezd rothadni, korhadni. A szakember azt tanácsolja, hogy gyűjtsék össze a fekete héjú diót és égessék el, így nem tudnak a lárvák áttelelni. Háztáji védekezés viszont szerinte szinte lehetetlen, ugyanis a nagyméretű diófára a növényvédőszer felvitele nehézkes, ami a kártevő szaporodását megakadályozhatná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában