Akác, repce, hárs

2018.09.13. 15:31

Fesztiválon népszerűsítik a kiváló somogyi mézet

Amikor elindult a kaposvári mézfesztivál, akkor még évente 70 deka volt fejenként az éves átlagfogyasztás, most ez 80 dekagramm.

Harsányi Miklós

Akác, repce, hárs és napraforgó mézet is kóstolhatnak a pénteken kezdődő 12. Kaposvári Mézfesztivál látogatói, s ehhez kapcsolódva tartják meg a 11. Zselici Méhész Regionális Konferenciát és Szakvásárt. Somogyban közel 1000 regisztrált méhész dolgozik, s évente átlagosan csaknem 2000 tonna mézet termelnek.

– Amikor elindult a kaposvári mézfesztivál, akkor még évente 70 deka volt fejenként az éves átlagfogyasztás, most ez 80 dekagramm – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. Hozzátette: ezzel szemben Ausztriában, Németországban nagyjából 2,5 kiló ez a mutató, tehát van még hova fejlődni.

Mészáros János arról is beszélt: cél, hogy a méz még inkább beépüljön a magyar étkezési kultúrába. Így számottevően nőhet a hazai mézfogyasztás, ha például a kávét cukor helyett egy kanál mézzel ízesítik. A 12. kaposvári mézfesztivál a magyar, s azon belül a somogyi méz hatékony népszerűsítését szolgálja.

Pénteken délután kettőkor nyílik meg a mézfesztivál, melyre számos előadót hívtak meg: a Toldi iskola után a Roppantós táncegyüttes műsorát tekinthetik meg a nézők, s MC Pita Ramos és a Bel Canto zenekar is fellép. Szombaton tíz órától a Méz Lovagrend bevonulásával folytatódik a program, napközben Hajdina néptáncegyüttes, az EleveN gyerekzenekar is szerepel.

Ezzel párhuzamosan zajlik méhészkonferencia és szakvásár. Az előadásokon kívül méhészeti termékek – többi közt mézeskalács, propoliszos készítmények – kiállítása várja a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában