verseny

2018.09.01. 17:30

Káposzta amurgombóccal – bográcsban rotyogtak a füredi finomságok

Tizenkilencedik alkalommal is a káposzta volt a főszerepben Kaposfüreden. Tizennégy csapat bográcsából olyan ételek kerültek elő, mint az amurgombóccal töltött káposzta, de nem hiányozhatott a káposztával ízesített rétes és lángos sem.

Góz Lilla

K‡poszt‡s Žtelek f?z?versenye

– Tessék beleszagolni, ugye milyen jó illata van – emelte bográcsának fedőjét a Kaposvári Sporthorgász Egyesület szakácsa. A töltött káposzta nem hússal, hanem amurral készült. A halat jól le kell hűtenünk, utána lehet könnyen és szépen ledarálni – avatott be a receptbe minket Rozs Tamás.

Emellett tejszínes-káposztás rakott ponttyal készültek, amelybe kétszáz halfilé jutott.

Tizennégy bográcsban rotyogott a töltött káposzta. Az Ügyeskezű Nagyik csapata levélbe tette a tölteléket. – Kárpátaljai magyaroktól van a recept, ott ez volt a reggeli – mesélte nevetve Gyerákné Márton Magdolna. – A monda szerint az egyik székely elment az orvoshoz mert nem volt jól. Ott elmondta, hogy rántott levest evett, javasolták neki a töltött káposztát. Másnap visszament és elmondta, hogy már nem is beteg. Ez egy gyógyító étel.

 

A faluház udvarán pedig káposztás lángost sütöttek a füredi asszonyok. – Megpároljuk a káposztát, beletesszük a tésztába, úgy dagasztjuk ki, majd ha megkel, kicipózzuk és kisütjük – mondta Varga Józsefné. Hozzátette: a káposzta íze érezhető a tésztában, tejföllel és sajttal tálalták.

Az idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Kaposfüreden a káposztás ételek versenyét. A zsűrinek tizenhat étel közül kellett kiválasztani a legfinomabbat.

– Mindig izgatott, miért hívják káposztásnak a füredieket. Elmesélték, hogy az 1800-as években kijáró plébánost a helyiek mindig valamilyen káposztás étellel látták vendégül és egyszer búcsúkor kiprédikálta a templomban, hogy Káposzta, káposzta, jó füredi káposzta, de megunt már téged a mester ember gyomra – mesélte Horváth Gáborné.

A főszervező hozzátette: egyre több fiatal vesz részt a főzőversenyeken és kulturális programokon. A délután a kaposvári zeneiskolások, a nyugdíjas klubok, a Somogy Táncegyüttes, a Füred Rock Szín Kör és a Megarox is bemutatkozott. A művelődési házban a helyi alkotót tárlatát tekinthették meg az érdeklődők.

A győzelmet végül a kék mustang együttese szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában