szüret

2018.09.02. 17:04

Az iskolagyümölcs programba is jut a somogyi Vilmos körtéből

Már augusztus közepén elkezdték a Vilmos körte betakarítását a megyében is. Az iskolagyümölcs programra is jut a somogyi gyümölcsből, de a pálinkafőzők részéről is nagy már az érdeklődés – tudtuk meg.

Gy. Zs.

A megyei kormányhivatal lapunk érdeklődésére közölte: Somogy megyében nyolc termelő foglalkozik körtetermeléssel összesen 43 hektár nagyságú területen. A kaposvári Fábri Béla elsősorban almatermeléssel foglalkozik Nagybajom mellett, de családi gazdálkodás keretein belül közel 16 hektáron több fajta körtét is termeszt. A termelő szerint az idei időjárás miatt még több gondoskodást igényelt a gyümölcsös.

– A meleg egy kicsit előrébb hozta az érési folyamatot ebben az esztendőben, így már augusztus közepén megkezdtük a Vilmos körte betakarítását – mondta Fábri Béla. A termelőtől megtudtuk: az almával együtt a körtét is a somogyi iskolákba juttatják majd el az iskolagyümölcs program keretein belül.

A kaposvári Orgel László úgy tapasztalja: jobb az idei körtetermés, mint a korábbi években volt. Kaposvár környékén értékesíti majd a körtét, ami pedig nem felel meg étkezési célra, abból cefre lesz. Utóbbira is nagy az érdeklődés, sokan szeretnének pálinkát főzetni a gyümölcsből – tudtuk meg.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint ígéretes az idei körte. Kiugró évben Magyarországon a körte éves termésmennyisége elérheti akár a 40 ezer tonnát – ismertette a távirati iroda a kamara adatait. Ehhez képest az idén 38 ezer tonna lehet a körtermés, ám ez is több a megszokottnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában