Csúsznak a betakarítások

2018.09.04. 17:30

Megállt a szüret, az aratás a sok eső miatt

Két nap alatt egyhavi csapadék esett le Somogyban, s extrém mennyiségű, csaknem száz milliméter esőt mértek a napokban Kaposváron és környékén. Mernyén pedig csak hétfőről keddre virradó éjszaka 52 milliméter eső esett. A csapadék nem jókor jött a mezőgazdaságnak, hátráltatja a betakarításokat, a gyümölcsök pedig jóval hamarabb tönkremennek.

Góz Lilla

– Még legalább a napraforgó fele kint van a földeken, mintegy 15 ezer hektárnyi területen – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: a sok eső miatt rá se tudnak menni a földekre a több tonnás gépekkel. – Vízben állnak a tányérok, több napig nem lehet betakarítani a növényt. A 9-10 százalékos ideális nedvességtartalom helyett most húszat is mérnek. A szárítás pedig rengeteg pluszköltséget jelent – mondta el Gombos Sándor.

– Több mint 70 milliméter eső esett Somodor környékén, így most nem tudunk rámenni a földekre – mondta el Pongrácz István. A gazdálkodó hozzátette: bíznak abban, hogy a talaj szikkad és nem esik a napokban már nagy mennyiségű csapadék, csütörtökön már szeretnék a napraforgót betakarítani. – Mindenképpen szárítanunk kell a növényt, de szerencsére még nem indult meg a rothadás és nem feküdtek el a tányérok – tette hozzá.

– A fele szőlőmennyiséget még nem tudtuk betakarítani, kénytelenek voltunk megállni, a napokban próbálunk majd újra szüretelni ott, ahol nem ázott fel annyira a talaj – mondta el Hegedüs Lajos. A VitiCoop Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: mintegy négyszáz hektárnyi fehér és vörös szőlőt kell még betakarítaniuk. A múlt héten még a késői kék szőlőt permeteznünk kellett szürkerothadás ellen, mert az esős–párás idő kedvez a gombabetegségeknek.

– Ez a sok eső nem használ a gyümölcsöknek, főként a diónak, ez utóbbi minél többet van a sárban, annál jobban romlik a minősége – mondta el Gara Miklós. A Balaton Ker–Tész Szövetkezet igazgatósági tag hozzátette: hétfőn már szerették volna megkezdeni a dió betakarítását, de a felázott talajra nem tudnak rámenni a gépek. Pár napos szeles, csapadékmentes, meleg idő kellene, akkor minden betakarítás folytatódhatna – jegyezte meg Gara Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában