az első nap a suliban

2018.09.03. 14:00

Sírós, mosolygós búcsú a szülőktől – elkezdődött az iskola

Az érzelem szinte minden fajtája látszódott a Kisfaludy-iskola diákjainak arcán. A legtöbb első osztályos kíváncsian várta, milyen lesz az iskolapadban, a szülőktől azonban nehezen váltak el.

Marosi Gábor

Hétfőn reggel – nem sokkal hét óra után – megrohamozták a diákok és szüleik a Kisfaludy-iskolát. A tanévkezdésnek nem mindenki örült, de azért mosolygós arcok is átlépték az iskola küszöbét.

– A fiam vidáman, jó kedvvel jött első napján iskolába – mondta Károly Róbert. – Azt gondolom, hamar beilleszkedik majd az osztályba, az óvodában sem volt gond vele. Nagyon izgult, kik lesznek majd az új barátai. Ő már a második gyermekünk, aki ide jár és ugyanaz lett az osztályfőnöke, mint a nagyobbik gyerekemnek.

– Nagyon várta már az iskolát az unokám – fogalmazott Siposné Majtényi Erika. – Felkészítettem, milyen lesz, mert én is pedagógus voltam. Egyébként már találkozott a többiekkel, mert tartottak nekik összeszoktató alkalmat. Azt gondolom, hamar beilleszkedik, nagyon érdeklődő és már magától megtanult írni és olvasni is.

 

– Voltak könnyei a gyermeknek – hangsúlyozta Táncos Péter és Táncos Kovács Judit. – Meg van illetődve, de úgy gondoljuk, hogy a fiúk azok érzékenyebbek egy kicsit. Mi is izgultunk, milyen lesz az első napja, de ez majd kiderül. Sok hasznos tanáccsal is elláttuk. Mondtuk neki, hogy viselkedjen rendesen és ne verekedjen.

A Kisfaludy-iskola emeletén egy rövid évnyitó ünnepséget is szerveztek, valamint – főként az új diákok szüleit – tájékoztatták a legfontosabb tudnivalókról. A műsorban több elsős is részt vett, akiket szüleik megállás nélkül fényképeztek és videóztak. Az épületben felállítottak egy jelképes iskolakaput is, amely alatt minden első osztályos diák átsétált.

Az ünnepség után mindenki bement a saját termébe, ahol a gyerekek elbúcsúztak szüleiktől. Az elválás azonban nem volt egyszerű. Nagyon sokan sírva fakadtak és percekig zokogtak édesanyjuk és édesapjuk vállán. Az első iskolai nap nemcsak a gyerekeket viselte meg, hanem a szülőket is. Több anyuka is együtt pityergett gyermekével. A legnehezebben egyébként a fiúk viselték a búcsúzást, a lányok viszont – látszólag – tartották magukat és sokkal könnyebben köszöntek el szüleiktől.

Számos programmal ünnepelnek

A Kisfaludy-iskolába összesen 454 tanuló kezdte meg a tanévet, ebből 57 elsős. A nyáron több felújítás is történt az intézményben, amelyhez a tankerület és a szülők is biztosítottak anyagi támogatást. Egy új pianínót is kaptak ajándékba a zeneiskolától, mert nagyon sok gyermek tanul zongorázni. Az idei tanévben több programmal és különféle versennyel is készül a tantestület, a Kisfaludy-iskola ugyanis idén ünnepli fennállása 45. évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában