iskolai évkezdet

2018.09.07. 17:30

Tanévnyitó: egyetemi polgárrá fogadták az új hallgatókat

Kilencszáz diákból lett egyetemi hallgató pénteken. Délelőtt tartották a Kaposvári Egyetemen a tanévnyitó ünnepséget, amelyen szó esett az egyetem jövőjéről is.

Kovács Gábor

ƒvnyit— a Kaposv‡ri Egyetemen

Volt olyan fiatal, akit a nagymamája kísért el a tanévnyitóra. – Az unokámmal jöttem, akit az agrár- és környezettudományi karra vettek fel – mondta a pincehelyi Zsiga Józsefné. – Szeretnénk, ha a családi birtokon gazdálkodna majd, az biztos jövőt jelent.

– A képzések színvonala miatt jelentkeztem a mezőgazdasági mérnöki szakra – mondta Bodó Kristóf.

Ám nem mindenkinek volt ismeretlen a környezet. – Itt végeztem korábban csecsemő -és kisgyermeknevelőként, most gyógypedagógiát fogok tanulni – mondta Erdős Zsófia.

Az idén 812 hallgató jutott be az egyetemre, majd a pótfelvételin még 70-en csatlakoztak hozzájuk, tudtuk meg Szávai Ferenc rektortól. A külföldi diákok közül 90-en választották Kaposvárt, és ehhez még ugyanennyi önköltséges külföldi hallgató érkezhet később. A külföldiek között sok PhD doktorandusz hallgató van, csak Németországból tizenegyen jöttek.

– Újdonság, hogy elindítottuk az osztatlan agrárképzést – számolt be róla a rektor. – Ez öt éves, és mesterképzést biztosít. Az országban egyedülálló lovas képzésünkre 44 diákot vettünk fel. Továbbra is népszerű a gyógypedagógia, a kereskedelmi és marketing szak, valamint a színészképzés.

Szávai Ferenc a 2018/19-es tanévet megnyitó beszédében kitért arra, hogy növelni tudták a hallgatói létszámot, ami az egyetem vonzerejét mutatja. Hozzátette: megnyugtató, hogy évek óta stabilan nem csökken a jelentkezők száma. Egy felmérés szerint az oktatói minőséget vizsgálva a tizenharmadikok lettek az ország egyetemei között: ezen belül az agár karok közül az elsők, a gazdasági karok közül a harmadikok, a pedagógiaiak közül a nyolcadikok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában