horgász öröm

2018.09.26. 14:00

Több tonna ponty csúszdázott a Balatonba

Több tonna háromnyaras ponty került szerdán a Balatonba A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. telepítései a lefagyásokig folytatódnak.

Góz Lilla

A csípős reggeli hidegben tucatnyian gumiruhában húzták ki a hálót az irmapusztai tavaknál. A hálóhúzást követően szákokkal szedték ki a tanyarészből a halakat, melyeket ezután szétválogattak. Nem csak fajta, hanem méret és korosztály szerint is csoportosították a kopoltyúsokat. Ezúttal a háromnyaras pontyok kerültek a szállító járműbe.

– A reggeli órákban 47 mázsa háromnyaras ponty került a Balatonba szerdán Balatonföldvárnál, de a nap folyamán további 3-4 szállítmány még érkezett a tóba – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Ezek a halak már foghatóak, de a balatoni horgászrend szerint a telepítés helyétől 200 méteres távolságon belül nem lehet horgászni.

Egészen lefagyásig szinte minden nap telepítenek halakat harminc helyszínen a három medencében, amelyekről a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján tájékozódhatnak. A telepítések nyilvánosak, az időpontot és helyszínt a társaság oldalán jelzik előre. Egynyaras süllőből hat tonnányit helyeznek ősszel a tóba.

– Az éves haltelepítési kötelezettségünk 300 tonna pontyból, ebből eddig 71 tonnát tettünk a tóba. A célunk az, hogy az idén is, mint a korábbi években kvótán felüli halmennyiséget juttassunk a Balatonba – tette hozzá Nagy Gábor. A horgászati ágazatvezető megjegyezte: az irmapusztai után a buzsáki, a varászlói tógazdaságból is kerülnek halak a Balatonba.

 

Az időjárás szerdán kedvezett a telepítéseknek, míg kedden az orkánerejű szél megnehezítette a halászati szakemberek munkáját. A halakat a kikötők belső, mólóktól védett oldaláról engedték a vízbe a helyi horgászok jelenlétében.

A tavasz és nyár folyamán 250 ezer darab előnevelt csukát, 7200 kétnyaras balint, 3200 egynyaras kősüllőt, 500 kilogramm compót tesznek a tóba. Többlete volt a társaságnak előnevelt pontyból, belőlük 400 ezer darabot tettek a Balatonba. A társaság tapasztalatai szerint a halászat leállítása óta folyamatosan nő az eladott horgászjegyek száma. Az idén csaknem tíz százalékos bővülésre számítanak. Évente 70 ezer horgász látogat el a Balatonhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában