letöltés helyett

2018.09.19. 14:00

Visszatérnek a fiatalok a bakelithez

Reneszánszát éli a bakelit hanglemezek gyűjtése. Egy kaposvári klub egyre nagyobb érdeklődés mellett tart börzéket, ahol egymás között csereberélhetnek a gyűjtők és érdeklődők.

Kovács Gábor

József Tibor korábban cd-ket hallgatott, tulajdonképpen a kíváncsiság hajtotta a bakelithez. Beleszeretett a hangzásba, a megfoghatóságba, a borítókba. Inkább gyűjtővé vált, mint kereskedővé, gitározik és énekel, kaposvári zenekarokban is megfordult. Kedvenc albuma egy dedikált Ten Years After korong, ami ma tízezer forintot érhet.

– Ezek a lemezeket ma már nem könnyű megszerezni, ezáltal még érdekesebbek – vallja József Tibor. – Az emberek a 90-es évek közepéig hallgattak bakelitet, utána vagy 20 évre kikerült a köztudatból. Azonban történt egy generációváltás, és a mai fiatalok újra elkezdték hallgatni. Bízunk benne, hogy ez nem átmeneti jelenség.

A világon ismét nő a bakelit lemezek kiadása, a számítógépes zenei letöltések száma pedig csökken, állítja József Tibor, aki a Kaposvári Bakelit Klub vezetője, és a kaposvári lemezbörzék fő szervezője. Ezeken a lemezbörzéken több ezer bakelitlemezt pakolnak ki, amelyekből jó néhány gazdát cserél. Van, amelyik 200-300 forintért, de a ritkaságokért több tízezer forintot is elkérnek. A bakelit szerelmesei nem szeretik ezt az elnevezést, inkább vinylnek hívják az anyaga miatt. A bakelit mellett az is szól, hogy több száz év múlva is elővehető, ha nem törik el és jól tárolják, ám a cd-k és a dvd-k idővel bizonyosan tönkremennek.

Szabó Zsolt Tamás a kaposvári hanglemezklub másik alapító tagja. Neki is van szerzeménye, amit úgy óv, hogy csak időnként veszi elő a tokjából és nézegeti. Kuriózumként egy ritka Beatles-lemez fordult meg nála, de birtokában volt egy dedikált Frank Sinatra album is. Azt mondja, hogy ebben a műfajban nem ugyanaz, hogy kinek mi az érték. Úgy tudja, hogy a Neoton Familia Bolond város című albumát a Vaterán 34 ezer forintért ütötték le. Azt tapasztalta, hogy a lemezbörzéken manapság egyre több fiatal jelenik meg, köztük tizenéves lányok, akik meglepő módon tisztában vannak a technikával.

– Egy régi lemez minőségét hogyan lehet megőrizni? – tette fel a kérdést Szabó Zsolt Tamás. – Hozzá ne nyúljon senki! Megfelelő tűnyomás, nem tapogatjuk, a szélét fogjuk meg. De lehet csodaszereket is kapni, amivel meg lehet tisztítani.

Szerinte az idősebbek közül is egyre többen keresik a fiatalságuk zenei emlékeit bakelit lemezeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában