indul a felnőttképzés

2018.10.02. 19:10

Csaknem száz szakma közül válogathatnak a jelentkezők

Csaknem száz szakma közül választhatnak azok, akik felnőttoktatásban szeretnének tanulni. Az esti képzések közül az ápoló, a szakács, a tehergépkocsi-vezető és a szőlész-borász a legnépszerűbb.

Góz Lilla

Szakm‡k Žjszak‡ja

– Asztalosképzésre jelentkeztem a Lamping József Műszaki Szakgimnáziumba – mondta el az egyik szennai érdeklődő. A fiatal diplomás férfi azt mondta, heti kétszer gyakorlaton, egyszer elméleti oktatáson vesz részt szeptember 10-étől indult képzésen. – Szerintem szép dolog a fát alakítani, úgy gondolom ezt a szakmát a későbbiekben kenyérkereseti lehetőségként tudom kamatoztatni. Nem árt, ha az ember több lábon áll, de nem utolsó szempont, hogy otthon több dolgot meg tudok javítani.

– Negyvennégy szakma közül választhatnak az érdeklődők a Kaposvári Szakképzési Centrum tizenegy tanintézményében – mondta el Csiba Ágota. A Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette: szeptember első hetében még zajlottak a jelentkezések, az idei tanévben nyolcszázharmincan kezdenék meg tanulmányaikat esti munkarend szerint.

– A legnépszerűbb képzésnek számít a gyakorló ápoló, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a szakács, a tehergépkocsi–vezető – mondta. – De sokan érdeklődtek az autóbusz-vezető, a gyakorló mentőápoló, a központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakma iránt is. Közel kétszázötvenen pedig nappali és esti munkarendben induló érettségire felkészítő képzésre jelentkeztek fiatalok.

– A legnépszerűbb képzésnek számít az autóbusz-vezető és a tehergépkocsi-vezető, a szőlész-borász és a vállalkozási mérlegképes könyvelő – mondta Szamosi Lóránt. A Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette: a jelentkezők huszonnégy szakma közül választhattak, amelyek képzései a napokban elindultak. Ahol nem volt elég érdeklődő, azokat keresztféléves képzésben megfelelő számú jelentkezés esetén indítják el. Háromszázhuszan szeretnének felnőttoktatás keretében tanulni a siófoki centrumban.

– Iskolarendszerben két szakmát ingyenesen lehet elvégezni. A második szakmánál annyi a kikötés, hogy esti vagy levelező rendszerben kell tanulniuk – tette hozzá Szamosi Lóránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában