sportpálya

2018.10.24. 17:35

Leküzdik a hátrányos helyzetet – biztos kezdet a biztos jövőért

Közel száz óvodás vette birtokba szerdán az Ökumenikus Segélyszervezet kaposvári Biztos Kezdet Gyerekházának sportpályáját. A szervezet kiemelt feladatának tekinti, hogy a gyerekek a szabadidejüket hasznosan, mozgással töltsék el, s ehhez a feltételeket is biztosítják.

Góz Lilla

Kiabálástól és labdapattogástól volt hangos a kaposvári Pécsi utca szerdán, közel száz óvodás vette birtokba a gyermekház sportpályáját. Itt a sorversenyek mellett Nagy Péter, a Fino Kaposvár játékosa mozgatta meg a gyerekeket.

Borhi Zsombor alpolgármester köszöntőjében elmondta: nagy öröm számára, hogy egy újabb sportlétesítmény áll a kaposvári gyerekek rendelkezésére. – Ez a létesítmény segít a sportok megkedveltetésében, nem beszélve arról, hogy mozgás az egészséges felnőtté válás feltétele – tette hozzá Borhi Zsombor.

A sportpálya az Ovi-Sport Alapítvány támogatásával valósult meg. Molnár Andrea, az alapítvány elnöke elmondta: a Buzánszky Jenő alapította szervezet 2011 óta dolgozik azon, hogy lehetőséget biztosítson különböző sportágak gyakorlására, megismerésére. Az Érték és Minőség Nagydíjjal rendelkező sportpályákból Somogyban nyolc, országszerte háromszáztizennégy van. Ezeket napi szinten ötvenezer gyermek használja.

Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekszegénység okozta hátrányok leküzdésére többek közt fejlesztőfoglalkozásokkal – mondta Bacza Barbara, a kaposvári Biztos Kezdet Gyerekház intézményvezetője. – Hároméves korig foglalkozunk a gyermekekkel.

Bacza Barbarától az átadón megtudtuk azt is, önkéntes alapon és jelzések alapján kerülnek ide a gyermekek. – Többnyire szájhagyomány útján terjed az édesanyák körében, hogy jól érzik magukat nálunk a gyerekek – mondta Bacza Barbara. – De az óvodáktól és iskoláktól is kapunk jelzést, ha olyan gyermekkel találkoznak, akinek szüksége van a fejlesztésre. A célunk, mire a gyermek óvodába kerül, már ne okozzon gondot számára a beilleszkedés, mondókákat tudjon, s tisztában legyen az alapvető szabályokkal.

Sikertörténet a korai fejlesztés

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 júniusa óta üzemelteti a kaposvári Biztos Kezdet Gyermekházat. Két év alatt csaknem hétszáz gyermekkel foglalkoztak, napi szinten 16 kicsit fejlesztenek. – Nem csak fizikális, hanem a szegénység okozta pszichológiai, mentális, szociális hátrányokat próbáljuk fejlesztésekkel rendbe hozni, kompenzálni – mondta Bacza Barbara. Az intézményvezető megjegyezte: leginkább mozgás és beszédbeli elmaradást érzékelnek a gyermekeknél. Egyénileg és csoportosan is végez terápiákat a gyógytornász a fejlesztőszobában. Az édesanyáknak is szerveznek programokat, a napokban éppen a lecsó eltevésére tanítják meg őket.

Másfél éve jár a gyermekházba kétéves kislányával Laczkó Ildikó.– Családias a hangulat, ezért már a kilenc hónapos kisfiamat is ide hordom – mondta. – Sokat fejlődtek a gyógytornának köszönhetően, Hanna már rengeteg mondókát tud és megtanulta, hogyan kell közösségben viselkedni.

Országszerte több mint kétszáz gyermekház üzemel, legtöbbjük hátrányos helyzetű településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában