tesztüzem

2018.10.06. 09:00

Ne öntsd a lefolyóba! Házhoz mennek a használt sütőolajért

Kaposváron tesztelik az új sütőolaj-begyűjtési rendszert. A közeljövőben mind a családi házas övezetben, mind a társasházakban gyűjtőedényeket helyeznek ki, amelyekből elszállítják a sütőolajat. A program célja, hogy az élővilágra rendkívül veszélyes olajok ne a környezetet károsítva végezzék.

Góz Lilla

Forrás: illusztráció

– A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által kidolgozott begyűjtési rendszert elsőként Kaposváron tesztelik – mondta Kovács Katalin kaposvári környezetfejlesztési igazgatója. – Egy háromszázmillió forintos uniós pályázat segítségével szerzik be az edényeket és a szállító járművet.

– Minden lakás, illetve családi házas háztartás kap egy-egy, minimum háromliteres gyűjtőedényt, amelyet havonta szállítanának el – tette hozzá Kovács Katalin. – A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes intelligens gyűjtőedényt telepítenek, amelybe a lakók bele tudják önteni az összegyűlt sütőolajat. S ezekbe a társasházi gyűjtőedényekbe olyan eszközt építenek, mely méri a tartály telítettségét, és az adatokat a szolgáltató egy központi szerverére továbbítja.

– A használt sütőolajból biodízel lesz – emelte ki Kovács Katalin. – Célunk, hogy a zsiradékok ne a lefolyóban végezzék, megkönnyítve a Kavíz munkáját, így nem kellene a jövőben annyit tisztítaniuk a csatornákat.

Somogyban három benzinkúton, Balatonkeresztúron, Balatonlellén és Kaposváron lehet leadni használt sütőolajat. Egyes kutatások szerint a zsiradékok több mint 95 százaléka szennyvíztelepeken, hulladéklerakókban vagy egész egyszerűen a földre kiöntve végzi. A sütőolaj rendkívül káros a környezetre, nehezen bomlik le és gátolja a földben, a vizekben zajló természetes folyamatokat. Megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét. A természetes vizekbe kerülve pedig hátráltatja a vízfelület oxigéncseréjét. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Ezer liter olaj végzi a hulladékudvarban

A kaposváriaknak lehetőségük van a használt sütőolajat leadni a helyi hulladékudvarban. – Átlagosan alkalmanként 1–2 litert hoznak zárt üvegben – mondta Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője. – Mi ezt átvesszük és egy nagyobb tartályba öntjük, az olajjal szennyezett göngyöleget helyben szakszerűen ártalmatlanítjuk. Az így begyűjtött zsiradékot pedig évente 2–3 alkalommal elszállíttatják. A kaposváriak nyitvatartási időben, akár szombat délelőtt is leadhatják a használt sütőolajat, amiből biodízel lesz. Az idén eddig ezer liternyi mennyiséget hoztak be.

– A kaposvári hulladékudvarba is csekély mennyiségben visznek be ilyen jellegű hulladékot, pedig nagyon fontos lenne, hogy összegyűjtsék és leadják a használt zsiradékokat. Ezek kiöntése a lefolyókba komoly problémát okoz a csatornahálózatban. Ez sok társasházban dugulást okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában