újrahasznosítás

2018.10.04. 14:10

Szívesen hozzák és viszik – kéthetente kiürül az udvar

Csaknem kilenc hónapja nyitott és közel négyszáz termék fordult meg a kaposvári újrahasználati udvarban. A legkelendőbbek a bútorok, ottjártunkkor is folyamatosan érkezett az utánpótlást.

Góz Lilla

Fotelokkal megrakott gépkocsi érkezett az újrahasználati központba. A telep dolgozói már pakolták is le a bútorokat. – A nagymama házát felújítottuk és kicseréltük a bútorokat is. A régieket elhoztuk ide, hátha valakinek jó lesz. Nincs rajta sérülés, csak már régi, nem a mai divatnak megfelelő – mondta az egyik beszállító.

A bútorok mellett pohárkészlet, plüss játékok, matracok, de festmények is vannak a központban. – Egy kislány kiválasztott egy háromkerekű biciklit, édesanyja azt mondta, ha kijön vele a kocsiig elviszik. Örömmel tekert ki, később telefonáltak, hogy itt maradt a cumi a kerékpározás közben – mesélte az egyik dolgozó.

– 2018 január elsején nyitott az újrahasználati központ, ami országosan a második Budapest után – mondta Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ingyenesen hozhatják be a megunt bútorokat, feleslegessé vált háztartási dolgaikat, valamint, ha a hulladékudvar kollégái találnak hasznosító eszközöket, azokat is beteszik az újrahasználati központba.

– Száz forinttól ötezer forintnyi tárolási díjat szedünk – tette hozzá Szilágyi Ádám. – A tárgyak kiválasztását követően számlával igazoljuk az elvitelt. Hat hónapig tárolunk, utána hulladéknak minősítjük és megy a feldolgozóba. Az a tapasztalat, hogy nagyon szívesen hoznak, de még szívesebben viszik a termékeket.

Január óta 350 terméket hoztak be hozzájuk, ezeknek kevesebb mint tíz százalékát vitték el a feldolgozóba. Kéthetente kiürül a központ, a legkelendőbbek a bútorok, de a gyerekjátékok, biciklik is népszerűek. Volt, hogy egy ajándékot nem tudtak visszaváltani és itt hagyták.

Kamerák és razziák

Még mindig sok erdőszélen találkozni szeméttel teli zsákokkal. Herczeg Attila, a Kaposvári Városgondnokság vezetője elmondta: munkatársai és a közterület-felügyelők heti rendszerességgel ellenőrzik azokat a területeket, ahová többször raktak le gumiabroncsot, limlomot és elektromos hulladékot. Ezeket elszállítják és eljárást kezdeményeznek. A Sikálós utcában pedig kihelyeztek egy kamerát és hamarosan a Móricz Zsigmond, a Szigetvári és az Orchidea utcában is lesznek térfigyelő berendezések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában