világháborús áldozatok

2018.11.11. 18:41

A Hősök temetőjében koszorúztak, Szántódon emlékművet avattak

Az I. Világháború befejezésének századik évfordulója alkalmából gyertyagyújtásra és megemlékezésre hívták vasárnap a kaposvári Hősök temetőjébe az érdeklődőket.

Harsányi Miklós

Puskás Béla, a Mártírok és Hősök Alapítványának tagja köszöntötte a vendégeket, Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt mondta: a száz esztendővel ezelőtti kapitulációval véget ért az emberiség eddigi történetének legnagyobb háborúja. Mely négy év alatt 15 millió ember életét követelte, romba döntötte Európát, s teljesen átrajzolta a világ politikai térképét.

A Hősök temetőjében 16 nemzet katonáit temették el, közülük 1216-an az I. Világháborúban vesztették életüket. A vasárnapi megemlékezés koszorúzással zárult, s megyénk számos településén tartottak ünnepséget: Göllében a Péntek Esti Dalárda egy országos kezdeményezéshez csatlakozva adott műsort, a szántódi Erdészet téren az I. Világháborús emlékművet adták át. Huszár László balatonendrédi fafaragó alkotása a kopjafa kompozíció, mely a környékbeli erdőkben nőtt tölgyfákból készült, Maurer Teodóra könyvtáros kutatómunkával segített. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke és Vizvári Attila, Szántód polgármestere is részt vett az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában