közösségi szolgálat

2018.11.02. 15:30

A közösségért izzadnak a somogyi ifjak

Seregnyi lehetőség várja a közösségi szolgálatra jelentkező somogyi fiatalokat, akik akkor érettségizhetnek, ha teljesítik az 50 órás programot. Különösen népszerű a katasztrófavédelem, megyénkben 19-en még alapfokú tűzoltói végzettséget is szereztek.

Harsányi Miklós

– Nálunk közel 200 fiatal teljesít közösségi szolgálatot – mondta Princz Zoltán, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. – Vannak, akik óvodában vagy művelődési központban akarják eltölteni a gyakorlatukat, mások rendezvények lebonyolításában nyújtanak segítséget. Kedvezőek a visszajelzések: diákjaink tisztességesen helytállnak, s ennek köszönhetően szívesen fogadják később az újabb jelentkezőket.

A somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakközépiskola összesen 75 szervezettel áll kapcsolatban: az önkormányzatok és a civil szervezetek mellett természetvédelmi csoporttal is együttműködést alakítottak ki. Újdonság, hogy ettől a tanévtől azoknak is kötelező a közösségi szolgálat, akik szakmával rendelkeznek, s érettségizni akarnak. Ez 14 diákot érint, összességében 90 fiatal kapcsolódik az 50 órás programba. Tóth Krisztina, a középiskola megbízott igazgatója kiemelte: a tanulók ütemezetten végzik el a feladatot, mely náluk hosszú évek óta sikeres.

A mezőcsokonyai önkormányzatnál nyáron egy diáklány jelentkezett közösségi szolgálatra, aki gyermektáborban vállalt felügyeletet. Sudár Zoltán polgármester hangsúlyozta: jövőre is fogadják az érdeklődőket. Mihályka Szabina, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kiemelte: kétszer annyi diák jelentkezett közösségi szolgálatra a somogyi kirendeltségeken, az elmúlt tanévben, mint egy éve. A középiskolások szívesen vállalták a statiszta szerepet a különböző tűzvédelmi bemutatókon.

– A 2016-2017-es tanévben 177, míg egy évvel később 350 somogyi diák teljesített a katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatot – tudtuk meg. – A diákok az előző tanévben 7670 órát teljesítettek, ami fejenként több mint 21 órát jelent. Negyvennyolc tanuló a kiskorpádi külső védelmi terv gyakorlaton vett részt, s tizenkilencen a nyáron alapfokú tűzoltó végzettséget szereztek.

A fiatalok gyakran szerepeltek statisztaként, szervezőként vagy épp sérültként a tűzoltó gyakorlatokon, így testközelből találkoztak a beavatkozók feladataival, s egyebek mellett közreműködésükkel hívta fel a lakosság figyelmét a lakástüzek megelőzésére a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A diákok a foglalkozások alatt megismerik a szervezet feladatait, kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és a felelősségérzet.

– A középiskolások ugyanakkor közreműködhetnek a megelőzési, felkészülési feladatokban, így iskolai tűzriadók megszervezésében, s felvilágosító tevékenységben – tette hozzá Mihályka Szabina szóvivő. – Célunk, hogy a közösségi szolgálatnak köszönhetően később a fiatalok többet tesznek saját és környezetük biztonságáért.

Agócs Attila: Somogyban hatékonyan működik a program

A szóbeli érettségi vizsga megkezdésének feltétele az 50 órás közösségi szolgálat igazolása. Tanév közben is zajlik a program, a kamaszok nagy része a 10. évfolyam végére akarja megszerezni a szükséges igazolást. Agócs Attila, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke kiemelte: részben azért sikeres a szolgálat, mert az iskolák olyan intézménnyel, szervezettel kötnek együttműködést, ahol számos érdekes, új lehetőség várja a fiatalokat.

– Somogyban hatékonyan működik a közösségi szolgálat, a diákok új tapasztalatokat szereznek, tovább bővítik ismereteiket, amit később kamatoztathatnak – folytatta. – A plusz információ akár a pályaválasztást is befolyásolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában