kritika

2018.11.24. 09:23

Egy poplegenda zajos élete

Zenés filmet még moziban nem volt szerencsém megnézni, most már tudom: kár volt ezzel várni. A Bohém Rapszódia a 7.1-es hanggal egyszerűen fantasztikus élmény, köszönhetően persze a Queen és Freddie Mercury megunhatatlan slágereinek.

Koszorus Rita

Forrás: www.nme.com

Ha valaki esetleg nem tudná, de ezt senki sem feltételezi, a film apropóját az adja, hogy napra pontosan ma huszonegy éve hunyt el a modern popzenetörténet egyik legmeghatározóbb alakja, Freddie Mercury.

Nehéz műfaj a zenés film, a legnagyobb rendezőknek sem sikerül sokszor, de a Mercury-film kapcsán annyi biztosan elmondható: a koncertjelenetek zseniálisan lettek megkomponálva, szerencsére sokszor fogja el a nézőt a bizsergető, hájpolós érzés a párnázott spanyol moziszékeken, hogy azonnal felkelne, s a több tízezres tömeg masszájaként adná oda magát a jól ismert dallamoknak. Sokat segít persze a főszereplő, Rami Malek játéka, aki teljesen átváltozott és eltűnt a karakterben. Szinte megelevenedik előttünk a Queen frontemberének utánozhatatlan karaktere, egyes kameraállásokból már-már kísérteties a hasonlóság.

A filmben láthatjuk a sikerek mámorában úszó Freddie Mercuryt, a zseniális előadót, a partikirályt, a gőgös sztárt és a törékeny fiatalembert. A zenészt, akit egy emberként imádott a világ, s akiből még akkor is akartak a rajongók egy darabot, amikor már betegségével küzdött.

A Bohém Rapszódiát az X-men filmekből jól ismert a Bryan Singer rendezte. Világos, hogy nem egy életrajzi filmes szakember, de a végén összegezhetünk: remekül megfogta a történetet. Úgy állít emléket a valójában halhatatlan Freddie Mercury-nak, hogy a néző megláthatja a sztár mögötti érző embert, mindezt úgy, hogy vitathatatlan nagyságán nem esik csorba. Nincs kétely az ikon körül. Ennél talán nem kívánhatunk többet, ha szeretjük a Queen zenéjét pláne, de ha csupán a jó filmeket, akkor is.

Cím: Bohém Rapszódia (Bohemian Rhapsody)

Hossz: 135 perc

Játssza: Kultik Kaposvár

Rendező: Bryan Singer

Főszereplők: Mike Myers, Rami Malek, Aidan Gillen, Joseph Mazzello, Lucy Boynton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában