videó

2018.11.23. 11:30

Kamionszám viszik a behálózott somogyi fenyőfát

Drágább lesz az idén a karácsonyfa. A meleg, csapadékhiányos idő miatt ötödével kerül többe a fenyőfa tavalyhoz képest.

Góz Lilla

Egy hete már a karácsonyra készülnek Csurgón és környékén, naponta több ezer fenyőfát vágnak ki a térségben. Motorfűrésztől hangos a dél-somogyi város és környéke, egymás után dőlnek a fenyőfák. A munkák azonban már a jelöléssel augusztusban megkezdődtek.

– Méret, fajta szerint osztályoztuk a fákat, most pedig ez alapján vágjuk ki láncfűrésszel – mondta el Szabó István, a FenyőFarm Kft. társtulajdonosa. A szokatlanul enyhe őszi idő miatt tíz nappal később tudtak csak nekiállni a munkának.

– A száraz időben nem volt elég nedvességtartalma a fának, ebben az esetben nem szabad kivágni, mert hamar, idő előtt lehullhat a levele. Egy párás, hűvösebb környezetben sokkal tartósabb lesz – jegyezte meg Szabó István. Hozzátette: nagyon száraz, kemény a föld, széthullanak a földlabdák is, ha kiszedik.

A csurgói telephelyen már most halmokban állnak a behálózott fenyőfák. Egymást váltják a kamionok. Az idén azt tapasztalják, hogy növekedett a hazai kereslet. A földlabdás Nordmann-fenyőket Olaszországba szállítják, míg a szlovákok, horvátok, románok a vágott luc- és ezüstfenyőt keresik inkább. Az idén a prognózis szerint 20 százalékkal többe kerül majd a lucfenyő tavalyhoz képest.

– Nem gondolom, hogy hiány lesz, de a jó minőségű, formás lucfenyőt érdemes időben megvenni, mert nem biztos, hogy az utolsó napokra marad szép – mondta Szabó István. A kereskedők úgy számolnak, hogy a luc métere 3500–4000 forintba, az ezüsté pedig 4000–4500 forintba kerül majd.

A szakemberek azt tanácsolják, ha megvesszük a fát, akkor azonnal ne vigyük be a meleg lakásba, mert korábban lehullatja a levelét, ha hirtelen nagy hőhatás éri.

Polgárőrök védik meg a fenyőfákat

Évente több mint 100 millió forintos kárt okoznak a fatolvajok Somogyban. Karácsony közeledtével többszörösére nő a fenyőlopások száma is. Éppen ezért kiemelten őrzik Somogy fenyőtermesztő vidékeit. Csurgón és Berzencén autóval és gyalog is járőröznek a polgárőrök és a hegyőrség tagjai. Itt több mint százötven család megélhetését biztosítja a karácsonyfa. A fenyőkitermelések a tervek szerint december 10-éig befejeződnek Csurgón és környékén, egy-két héten belül megkezdődik a fák árusítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában