egészséges

2018.12.14. 14:16

Kampányolnak az éttermek a bárányhús fogyasztásáért

Országszerte népszerűsítik a bárányhúst. A Bárány Napokon tizennyolc étterem, köztük egy kaposvári is készül ez alkalomból egyedi ajánlattal. Hazánkban az utóbbi években ugyan emelkedett a bárányhús fogyasztása, de még mindig jócskán elmaradunk az uniós átlagtól.

Góz Lilla

– Nagyon el vagyunk maradva az unós átlagtól – mondta el Juhász Pál. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének tenyésztési alelnöke hozzátette: a tagállamokban egy kiló kilencven deka bárányhúst fogyasztanak, a görögök, az angolok és a spanyolok még többet, tíz kiló feletti mennyiséget. – Biztató jel, hogy Magyarországon az utóbbi két évben húsz százalékkal emelkedett a fogyasztás, ám így is mindössze 35 dekagramm.

Juhász Pál szerint egy erősebb marketingre van szükség a bárányhús esetében, sok fogyasztó nem igazán ismeri ezt a húsfajtát, pedig a magyar gasztro irodalomban számos bárányhúsból készült ételt találni. Elmondta: az utóbbi években csökkent a juhtartók száma, mert nem túl nyereséges az ágazat, ezen kívül rendkívül kiszolgáltatottak a tenyésztők a felvásárlási áraknak. Juhász Pál hetesi feldolgozójában a húsvét a főszezon, de karácsony előtt is keresik termékeiket.

– Október óta emelkedtek az árak, jelenleg tíz százalékos drágulás tapasztalható a megnövekedett költségek miatt – mondta el Juhász Pál, aki megjegyezte azt is, hogy ebben az időszakban egyébként a teljes éves forgalom 15–20 százaléka realizálódik. – A karácsony előtti időszakban a belföldi kereslet is megélénkül a külföldi mellett – mondta.

– A bárány fehérjében nagyon gazdag, a száz gramm hús húsz százaléka – mondta el Heszberger Edina kaposvári dietetikus. – A bárány megfelelő mennyiségű B12 vitamint, niacint és riboflavint is tartalmaz, ezek hozzájárulnak a vörösvérsejt termeléshez, az idegi funkciók működéséhez. Továbbá gazdag cinkben, ez a nyomelem támogatja az immunrendszert, a sebgyógyulást. Kiváló vas– és rézforrás, viszont telített zsírsavakban is gazdag.

Az egyik kaposvári étteremben borvacsorát rendeztek, ahol az italok mellé bárányhúst kínálnak. Egyébként az ország legkülönbözőbb pontjain találni olyan vendéglátóhelyeket, ahol az étlapon mindig szerepel bárányhúsból készült étel, de a tapasztalatok alapján a látogatók ritkán merik ezt kérni. A bárányburger kifejezetten népszerű a kínálatban, de bárány oldalas is szerepel az ajánlatok között. A Bárány Napok a spanyol-magyar promóciós program része. Nemcsak a két ország ágazatainak együttműködését jelenti, hanem esélyt ad a spanyol fejlesztések megismerésére, s arra, hogy a hazai eredményeket a spanyol kollégák is megismerhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában