legek Somogyban

2018.12.31. 16:40

Lángokban álló házak, perzselő hőség és ájult futó

A legtöbb műszaki mentés. Júniusban riasztották a legtöbbször – 179 alkalommal – somogyi tűzoltókat, főként balesetek sérültjeit mentették.

Harsányi Miklós

diszk—baleset modellezŽs

Volt, amikor árokba hajtott vagy villanyoszlopnak ütközött gépkocsi miatt vonultak, de előfordult, hogy tartályos teherautó és autó karambolozott, összegzett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A legtöbb tűz. Lángra kapott növényzet, melléképület és lakóháztűz: megyénkben júliusban 111-szer nyújtottak segítséget a tűzoltók. Szinte minden előfordult a nyár közepén: Nágocson kigyulladt egy garázsban álló személyautó műszerfala, Kéthelyen bála izzott be, Igalban pedig egy 350 négyzetméteres gyógynövényszárító lángolt. A belegi esetnél harminc nagyméretű körbálából tizenötöt megmentettek a nagyatádi tűzoltók.

A legtöbb szivattyú egy helyen. A nagyatádi Szabadság utcában március nyolcadikán megteltek az árkok, s a víz már elérte a házak bejáratát: a tűzoltók – ötven épület védelmében – 13 kisebb és egy nagyteljesítményű szivattyút állítottak munkába. A nagyatádi egységen kívül lábodi, segesdi, görgetegi és berzencei önkéntesek dolgoztak a helyszínen: a 34 tűzoltón kívül egy vállalkozó is részt vett a munkában. A szivattyúk percenként 15 ezer liter vizet emeltek át a közeli Malom-árokba.

A legszebb siker. A nagyatádi Horváth Dániel és Kiss János folytatta a nyerő szériát: az aranyérmesek táborához a júliusi, zalaegerszegi II. Restart Extreme tv-torony futáson a marcali Gelencsér András is csatlakozott. Így a somogyi tűzoltók három korcsoportban is a dobogó tetejére állhattak.

A legönfeláldozóbb terepfutó. Óvári Timót, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának főelőadója feladta a versenyt, hogy segítsen versenytársának. Az Országos Terepfutó Bajnokság hat kilométeres távján a somogyi hadnagy ájult versenytársára figyelt fel, s két másik versenyzővel mentőt hívtak és hideg vizes pólóval próbálták hűteni a magatehetetlen futót. Óvári Timót sportszerű magatartásáért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az OKF Sportegyesület fair play díját vette át Berecz György ezredestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában